Kategori: Opinion

 • Ta kvinnors hälsa på allvar

  OPINION (VB) Endometrios är en av alla de ”kvinnosjukdomar” som vården bara knappt nu börjar ta på allvar. Har du hört ordet ”Endometrios” någon gång? Om ej så är du inte ensam, denna sjukdom som drabbar kvinnor i samband med menstruation har bara på senare år börjat få uppmärksamhet och erkännande, även inom vården.

 • Lägg skatterna på bordet

  OPINION (VB) Förrförra veckans löneutbetalningar börjar så sakteligen spenderas bort. Efter semestern är det många som ser sina plånböcker eka tomma efter sommarens alla dyra, men ack så trevliga nöjen. Det du får i plånboken den 25:e är inte alls i närheten av allt din arbetsgivare betalar för din lön. Det är faktiskt mer kostnader […]

 • Därför brinner Amazonas

  OPINION (VB) Många är upprörda över bränderna i Amazonas, men få har förstått att det är ett resultat av medvetna politiska beslut, som måste bekämpas just politiskt.

 • Skattepengar med olika värde

  OPINION (VB) Vissa pengar verkar vara väldigt mycket mer värda än andra.Kritiken mot till exempel rut- och rotavdragen beskriver ofta dessa reformer som om det handlar om att staten betalar för rika människors städning och poolbyggen. Att betala mindre i skatt är alltså en sorts stöd från staten.

 • M:s Sverige – stramt och icke-välkomnande

  OPINION (VB) Med en migrationspolitisk utredning som närmar sig, väljer M nu att följa i samma spår som KD. ”Begränsa asylinvandringen” istället för ”öppna hjärtan”, och vi kan höra ett annat parti, SD, instämmandes gäspa och tillägga: ”För sent och fortfarande alldeles för generösa regler”.

 • Nationalismens konfliktfyllda höststormar

  OPINION (VB) Hösten ser ut att bli en ekonomiskt stormig period. Oron är stor för hur handelskriget mellan USA och Kina kommer utvecklas. Redan nu finns det en tydlig inbromsning i världsekonomin. Storbritanniens Boris Johnson har dessutom lovat att föra sitt land ut ur EU den 31 oktober, med eller utan avtal. Risken för allvarliga […]

 • Öppna gränser för tjuvar?

  OPINION (VB) I vårt land bekymrar sig många över våra ”öppna gränser” när det gäller invandring. Att vi sedan flera år ligger på den hårdaste nivån i Europa vad gäller flyktingmottagning har inte nått fram till alla.

 • Sommaren Sverige blev slagträ

  OPINION (VB) Sommaren 2019 blev sommaren då ett enskilt fall i det svenska rättssystemet plötsligt användes som ett slagträ i den interna amerikanska debatten.  Sommaren 2019 kommer inte bli ihågkommen av svenskarna för något spektakulärt väder eller stora katastrofer, för många blir den nog istället den där sommaren när orimligt mycket uppmärksamhet från hela världen, särskilt […]

 • Stötta demokratikämparna

  OPINION (VB) Det rör på sig i den numera kinesiska megastaden Hongkong. Demonstranter har tagit till gatorna efter ett kontroversiellt förslag och vägrar att ge upp. Just nu går tusentals människor på Hongkongs gator och demonstrerar för demokrati. Miljonstaden Hongkong blev efter det första opiumkriget ockuperat och styrt av britterna i 155 år.

 • Subventioner bör utgöra rätt skillnad

  OPINION (VB) Koldioxidutsläppen behöver sjunka ännu mer om Parisavtalets mål ska klaras av. Gör vi det genom att det globalt satsas mer på traditionella fossila energikällor, eller går det att förflytta utvecklingen mot ett annat håll, där det förnyelsebara får ett större utrymme? International Institute for Sustainable Development, IISD, ser ett möjligt skifte uppenbara sig […]