Lägg skatterna på bordet

publicerad 20 september 2019
- Av Dennis Johansson

OPINION (VB)

Förrförra veckans löneutbetalningar börjar så sakteligen spenderas bort. Efter semestern är det många som ser sina plånböcker eka tomma efter sommarens alla dyra, men ack så trevliga nöjen.

Det du får i plånboken den 25:e är inte alls i närheten av allt din arbetsgivare betalar för din lön. Det är faktiskt mer kostnader än vad som står på din lönespecifikation.

Utöver den skatten som du betalar på din lön betalar arbetsgivaren en annan skatt. Finurligt nog heter det inte arbetsgivarskatt eller för den delen vad det är – skatt på arbete. Istället heter det arbetsgivaravgifter. Det är en extra skattekaka som måste betalas varje månad för varje lön. Så utöver den skattade lön du får på kontot betalar din arbetsgivare i normalfallet 31,42 procent skatt extra på din lön. Det är hisnande summor för dig som löntagare liksom för statskassan, då arbetsgivaravgifterna utgör en fjärdedel av den offentliga sektorns skatteintäkter. Det är dock desto färre Svenssons som vet om denna ”dolda” skatt, eftersom den inte syns på lönespecifikationen.
Arbetsgivaravgiften består av flera olika kategorier av skatter som går in till det allmänna socialförsäkringssystemet. Exempelvis är nästan en tredjedel av avgiftssumman så kallad ålderspensionsavgift. Den största delen av summan (mer än en tredjedel) går dock inte in till socialförsäkringssystemet eller pensionen, utan är ren skatt.
En medelinkomsttagare i Sverige tjänar brutto cirka 30 000 kronor i månaden, varav arbetsgivaren betalar 9 426 kronor extra per månad i arbetsgivaravgift för den lönen. Därav är din fullständiga lön för ditt arbete 39 426 kronor, men du som exempelvis bor i Nyköping får endast ut 22 988 kronor. En medelinkomsttagare i Nyköping betalar hela 16 438 kronor i skatt varje månad, exkluderat de andra skatterna på exempelvis konsumtion (Ekonomifakta, 2019). Det är stora summor som desto färre vet om.
Det är ett demokratiskt legitimitetsproblem att alla löneskatter inte syns på lönespecifikationen. Okunskapen om hur mycket vi faktiskt betalar i skatt minskar medborgarnas möjlighet att överhuvudtaget delta i samhällsdebatten. Istället står vi här med riksdagspolitiker som talar om höjda skatter i antalet förlorade chipspåsar, eftersom det antagligen blir för beklämmande att säga hur mycket du redan från början betalar i skatt.
Med tydliga siffror blir det enklare för gemene löntagare att ställa skatteslösande politiker mot väggen. Det är dags att arbetsgivaravgifterna syns på din nästa lönespecifikation.

LINNEA HYLÉN
Centerpressens Nyhetsbyrå

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 20 september 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration endast 395 kronor – 50 nummer per år.


Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration – 50 nummer per år (endast 495 kr)
Följ oss: Facebook och Instagram