Sommaren Sverige blev slagträ

publicerad 16 augusti 2019
- Av Dennis Johansson

OPINION (VB)

Sommaren 2019 blev sommaren då ett enskilt fall i det svenska rättssystemet plötsligt användes som ett slagträ i den interna amerikanska debatten. 

Sommaren 2019 kommer inte bli ihågkommen av svenskarna för något spektakulärt väder eller stora katastrofer, för många blir den nog istället den där sommaren när orimligt mycket uppmärksamhet från hela världen, särskilt USA, riktades mot oss här i Sverige, över ett enskilt brottsfall, med flera absurda vändningar.

Rakim Mayers heter den man som gjort sig känd under sitt artistnamn ASAP, en världsartist med stora följarskalor i många länder. I början av sommaren befann sig Meyers i Sverige och Stockholm för en spelning, när han kom i konflikt med några ungdomar en natt som slutade med ett slagsmål mellan Meyers, hans vänner och livvakt, och dessa ungdomar. Konkret bevismaterial i form av filmer resulterade i att de inblandade häktades.
Att det så kallade ”ASAP Rocky-målet” har blivit så uppmärksammat på så många absurda sätt beror på att det var en perfekt storm av konfliktlinjer, både i vårt eget samhälle och i det amerikanska. 
Meyers är en världsstjärna och kända människor innebär alltid högt intresse. Vidare är han också en viktig förebild för delar av det afro-amerikanska samhället, han är en av dem som lyckats och nått status och berömmelse. Samtidigt börjar det närma sig valår i USA och den amerikanska presidenten Donald Trump vet att han behöver få bättre trovärdighet hos just den afro-amerikanska gruppen. Här hemma i Sverige pågår sedan en infekterad debatt om att otryggheten ökar i samhället och många har kopplat det till invandring. Invandrargruppen ”ensamkommande unga män från Afghanistan” är en av de mest kontroversiella grupperna där många upplever att just de både är svåra att integrera men att de samtidigt fått orättvist många fördelar. 
Så när en afro-amerikansk världsstjärna blir häktad i Sverige efter att ha brukat våld mot en ung man som är invandrare från Afghanistan efter att denna provocerat Meyers en längre tid kommer alla dessa faktorer tillsammans i ett rättsfall som blir sprängstoff. Till den milda grad att den amerikanska presidenten varit beredd att göra ett diplomatiskt ärende av Meyers häktning på sociala medier. 
Som utomstående åskådare till det spektakel som pågår är det lätt att känna sig häpen för hur konstigt allt är, men affären kan lära oss som land något viktigt. Trycket på en demokrati att fortsätta att hålla fast vid sina principer om neutralitet och lika behandling måste vara högt. I en tid av globala informationsflöden kan fler personer än någonsin ta del av mer information än någonsin och använda den till sin personliga propaganda. Det innebär exempelvis att en amerikansk president kan sätta tryck i enskilda åtal i andra länder för att plocka poäng hos en viss väljargrupp på hemmaplan och göra det för öppen ridå på internet. 
Även om den här sommarens affär kan te sig komisk på vissa plan är det en tämligen farlig utveckling vi ser. Som land måste vi fortsätta stå emot den här skruvade formen av politisk PR. I Sverige är alla lika inför lagen och vi följer samma processer i alla rättsfall, även de globalt mediala.

HANNA MARIE BJÖRKLUND
Centerpressens Nyhetsbyrå

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 16 augusti 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande