Stötta demokratikämparna

publicerad 16 augusti 2019
- Av Dennis Johansson

OPINION (VB)

Det rör på sig i den numera kinesiska megastaden Hongkong. Demonstranter har tagit till gatorna efter ett kontroversiellt förslag och vägrar att ge upp.

Just nu går tusentals människor på Hongkongs gator och demonstrerar för demokrati. Miljonstaden Hongkong blev efter det första opiumkriget ockuperat och styrt av britterna i 155 år.

Staden var en del av Storbritannien men hade ett högt mått av självständighet både från britterna och från Kina. Dess gynnsamma ekonomiska politik och läge i Asien gav regionen stark tillväxt och en befolkning på runt sju miljoner. 1997 återförenades Hongkong med Kina och har sedan dess fått fortsätta hålla en relativt självständig roll under parollen ”ett land två system”.
Läget har dock börjat förändras. 2014 blev det protester i samband med förberedelser inför kommunalvalet då Kinas kommunistparti bestämde att att bara två, tre kandidater kommer tillåtas och enbart sådana som partiet i förhand godkänt som lojala. Vilket då fick tusentals personer att ta till gatorna och protestera.
I år var det dags igen när ett nytt kontroversiellt lagförslag lades fram som innebär att Fastlandskina ska kunna begära vem som helst utlämnad från Hongkong, något som kraftigt skulle hota rättssäkerheten som är betydligt sämre i Kina än i Hongkong, vilket bland annat den fängslade svensk-kinesiska medborgaren Gui Minhai är ett exempel på. Just det lagförslaget blev en katalysator för allmänna protester mot en allt mer minskad demokrati och frihet. Den kontroversiella politiska ledaren Carrie Lam har nu efter en stängning av Hongkongs flygplats sagt att protestanterna riskerar leda till en utveckling utan återvända, indirekt ett hot om mer kontroll från Fastlandskina. Demonstrationerna har varit tämligen lugna, och icke-våldsamma men poliser har satt in tårgas och tagit till visst våld. Samtidigt försöker regimen i Peking att desperat blocka information om protesterna genom att stänga ner delar av internet. Den tid av frihet och demokrati som Hongkong har kunnat åtnjuta verkade sakta men säkert vara på väg att strypas av den totalitära regimen i Peking.
Kina försöker fortsätta befästa sin roll som supermakt i världen, men Kina är inte en demokrati. Trots goda krafter och medborgare som längtar efter frihet och en tillvaro trygg från korruption, mutor och rättsosäkerhet gäller fortfarande enpartistaten. Detta kan inte vara hur länge som helst. I en global värld där alternativet finns tillgängligt bara en landgräns bort och ständigt i informationsflödet har inte medborgarna tålamod med var som helst. Västvärlden bör markera tydligt att vi stöttar Hongkong och inte låta Kina komma undan med några övergrepp mot staden.

HANNA MARIE BJÖRKLUND
Centerpressens Nyhetsbyrå

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 16 augusti 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande