Thorill Pettersson till Nordmarkens Näringsliv

publicerad 31 mars 2022
- Av Bo Bäckman
Thorill Pettersson, ny näringslivsutvecklare på Nordmarkens Näringsliv.

Nordmarkens Näringsliv får en ny näringslivsutvecklare den 16 maj. Det är Thorill Pettersson som tillträder tjänsten. Hon är väl bekant med verksamheten och kommer närmast från Arvika Näringslivscentrum.

Yvonne Nilsson på Nordmarkens Näringsliv, har gått till en annan tjänst och efterträds av kocken, civilekonomen och entreprenören Thorill Pettersson.
På Nordmarkens Näringslivs hemsida finns en presentation av Thorill Pettersson. Den ger en antydan om en driftig mångsidig kvinna med rätt sinnelag och kompetent erfarenhet för tjänsten. Bland det hon tidigare arbetat som nämns ”General Manager, med yttersta ansvar för schweiziska Mövenpicks 10 restauranger och två hotell i Norge”. För närvarande arbetar hon på Arvika Näringslivscentrum.
Det står vidare att hon är kock och civilekonom samt sedan fem år har restaurang på gården i Bäckevarv, i Årjängs kommun, tillsammans med sin man Harald.
För Värmlandsbygden berättar Thorill lite mer om sin bakgrund. Hon är till exempel inte från Årjäng eller Värmland från början utan från Östergötland.
– Jag kom hit under gymnasietiden 1983 med mina föräldrar och så köpte jag min fastighet 1993 när min äldsta dotter föddes.

– Jag är född i Norrköping, bodde i Sankt Anna, senare i Hogstad utanför Mjölby. Jag gick i skola i Skänninge och Väderstad.

Hon läste först vanligt gymnasium, sedan reste hon jorden runt, kom hem, blev kock och jobbade som kock.
– Sedan så fick jag barn och kände att jag behövde vara något mer än kock så då läste jag till civilekonom och var klar med den utbildningen när jag var fyrtio.

Hur kom du på att du ville bli näringslivsutvecklare i Årjäng?
– Jag har tidigare suttit fyra år i styrelsen för Nordmarkens Näringsliv och varit lite inblandad, men perifert. Jag känner till arbetet, intressenter och aktörer.

– Det är det senaste året jag lämnat styrelsen ett tag, för att det var lämpligt med tanke på det uppdraget jag haft för Arvika Näringslivscentrum.

– Den här tjänsten i Årjäng har jag länge tyckt varit spännande, men jag har inte känt mig mogen för den. Nu när den kom ut så gjorde jag det och sökte den.

Nordmarkens Näringsliv har ju verkligen fått saker gjorda, även under pandemin. Är inte det mesta redan gjort?
– Det har hänt jättemycket inom Nordmarkens Näringsliv, men det är fortfarande mycket utvecklingsarbete att göra. Jag ser ju bitar som inte hunnits med. Det är ett stort uppdrag.

– Rollen som jag fått nu har varit obemannad ett tag, men det är duktiga tjejer som jobbat på med processer som varit. Det är ett teamwork.

– Jag har varit ute i ett år och det har hänt otroligt mycket under det året jag inte varit med så det är en del saker jag behöver läsa in mig på och komma ikapp med. Samarbetet med Affärstravet och Nyföretagarcentrum i Arvika har kommit till.

Thorill Pettersson tycker det är bra i Årjäng.
– Vi har duktiga färgstarka politiker som har vett att synas i många sammanhang och tar plats och för fram sitt budskap. Det gynnar också utvecklingen.

– Det finns otroligt bra funktioner inne på kommunen också, det görs ju samarbeten kring flera olika saker. Årjäng har ju satsat mycket på platsmarknadsföring och sådana saker. Det är processer som är igång hela tiden.

– Så är det människor som Johanna (Karlin) på travet. Hon är otroligt driftig och duktig.

Årjäng är trots driftighet och framåtanda en liten kommun. Hur ser du på det?
– Jag trivs mycket bättre i en liten kommun än i en stor, säger Thorill Pettersson utan att tveka. Jag trivs mycket bättre i en liten organisation än i en stor. Det har lite med fart och temperament att göra.

 

FAKTA
Thorill Pettersson om:
Bästa med Årjängs kommun:
Storleken, mitt i naturen, företagsamma invånare, hästarna, mitt i Skandinavien (typ) nära till Oslo, Göteborg och Stockholm.
Viktiga framtidsfrågor:
Skapa goda förutsättningar för befintligt näringsliv och nyetableringar.
Jobba med vår självbild och stärka vårt varumärke.
Källa: Nordmarkens Näringsliv