Minska antalet bränder

publicerad 29 januari 2016
- Av Bo Bäckman
Årjängs kommun framhåller på sin hemsida att vi alla bör göra vad vi kan för att minska antalet bostadsbränder och deras konsekvenser. Värmlandsbygden vill bidra och publicerar på den här sidan råd och tips från Årjängs kommun, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt försäkringsbolaget If.
Årjängs kommun framhåller på sin hemsida att vi alla bör göra vad vi kan för att minska antalet bostadsbränder och deras konsekvenser. Värmlandsbygden vill bidra och publicerar på den här sidan råd och tips.

årjäng (vb)

Varje år inträffar omkring 6 000 bostadsbränder i Sverige, varav cirka 200 i Värmland. Enligt preliminära siffror omkom 113 personer i bränder under 2015 i Sverige. Det är den högsta siffran på fyra år. Motsvarande siffra för Värmland är sju personer. (2014 var det två.)

Så länge personer skadas och omkommer i bränder är det viktigt att alla som bor och vistas i Sverige känner till hur man skyddar sig mot brand och vad man ska göra om det börjar brinna. Hemmet är vår trygghet. Där umgås vi med familj och vänner och njuter av värme och samvaro. Det är sannolikt vårt livs viktigaste plats. Samtidigt är det samhällets vanligaste brandplats. Bränder i bostäder är mer än dubbelt så vanliga som bränder i alla andra byggnader tillsammans.

Läs mer här: www.arjang.se, www.msb.se, www.if.se

Fortsättning publicerad i papperstidningen 160129