Ett härligt ställe att bo på

publicerad 22 april 2022
- Av Bo Bäckman
Det finns fortfarande lediga villatomter i Svensby Strand.

För närvarande finns det lediga villatomter på flera platser i Årjängs kommun. Det är högst efterfrågan på tomter i Töcksfors. 

Går man i byggtankar så är det många saker att tänka på och lägga in i kalkylen. En ofrånkomlig förutsättning är förstås att ha en tomt att bygga på.
På Årjängs kommuns hemsida berättas det om att det finns ett antal områden med lediga tomter. Det står också att alla tomter, oavsett storlek, sedan januari 2008 kostar 80 000 kronor. Prislappen framstår som både rimlig och human, men det tillkommer förstås en del innan man kan ha sitt boende på plats.

Ingår något mer än tomten i priset?
– Det finns ingenting i den kostnaden mer än att detaljplan gäller, berättar Annica Andersson som är teknisk handläggare. Utöver den så ingår ingenting.
– Vatten och avlopp är framdraget till en viss gräns i gatan och sedan är ju det man betalar för att få in i huset. Det är gällande taxa.

Förberedelser av tomten inför byggande med planering, schaktning och kanske även sprängning varierar av naturliga skäl. Sådant beror av vad man stöter på och vad som måste tas bort.
Kommunens tomter har inte fiber framdragen. Man har ofta sådant på eget abonnemang och alla vill heller inte ha fiber, berättar Annica Andersson. Det är lite beroende på var man bor, men ändå är det vanligen inget större projekt för att få sin fiber.
– Det kan ju vara så att grannen har och då är det lätt att dra vidare. Det finns fiber i både Årjäng och Svensbyn. Man kan dra fram fibern till sin fastighet och det är föreningar som håller i detta så då får man kontakta den närmaste.

Tillgången på villatomter varierar väldigt mellan kommuner och förstås mellan åren. I en del kommuner finns få eller inga alls och man kan få vänta länge, på att eller om det alls ska komma någon tomt där man vill bygga och bo.  För Årjängs del är det som nämnts en betydligt mer gynnsam situation. Här finns inte ens köer.
Den största efterfrågan tycks vara i Töcksfors. Shoppingcenter, industrier med mera bidrar till denna, men det finns även andra faktorer som påverkar efterfrågan.
– Vi har ju trots allt våra norrmän som kommer tillbaka nu när gränserna är öppna. De gillar att bo i Töcksfors för det blir ju bara en halvmil från den norska sidan.

Norrmän permanentboenden här och inte bara fritidshus.
– Det är väldigt många åretruntboende. Det är trevligt, Det är tur vi har dem.

Det är sammantaget lite förvånande att det fortfarande finns flera lediga tomter i kommunen.
Var det inte större efterfrågan förra året?
– Det har ju varit lite så, men eftersom byggmaterial och allting har ökat i pris på grund av coronan så tror jag folk är lite aktsamma, säger Annica Andersson och tillägger:
– Priserna har stigit enormt på virke och annat så det blir väldigt dyrt. Det började före coronan alltihop. Då byggdes en hel del men sedan har det blivit lugnare. De som höll på att bygga avslutade ju inte mitt i utan de fortsätter. Annars är det lugnare. Alla priser på byggmaterial är betydligt högre nu. Det är brist för att de inte fått fram varor.

Områden med lediga villatomter är: Svensby Strand, Tenvik, Torud, Violvägen, Prästgården, Högerud samt Torud. De finns både i tätort och landsbygd.