Välskött skogsfastighet

publicerad 21 maj 2015
- Av Bo Bäckman
Veckans gård till salu är en virkesrik och välskött skogsfastighet med ett lite mindre välskött bostadshus. Välkommen till Arvika Sördal med vidunderlig utsikt över Dalstjärnet.
Veckans gård till salu är en virkesrik och välskött skogsfastighet med ett lite mindre välskött bostadshus. Välkommen till Arvika Sördal med vidunderlig utsikt över Dalstjärnet.

arvika (vB)

Vår gård är en virkesrik och välskött skogsfastighet om totalt 61,3 hektar (ha) varav den produktiva skogsmarken utgör 54,6 ha. En stor del av arealen är gammelskog.

Fastigheterna, som är tre till antalet, består av totalt sju skiften och har ett beräknat virkesförråd om 10 253 skogs kubik med en tillväxt på 345 skogskubik per år. Boniteten är på 5,9. En stor del av skogen är avverkningsbar.

Naturvårdsavsättningar har gjorts med drygt åtta procent av arealen. Rågångarna är väl uppmärkta. Utbyggda skogsbilvägar ger bra drivningsförhållanden på fastigheten. Jakt ingår genom älgjakt inom Dalen vvo. Småviltsjakt kan bedrivas inom Dalens hemman.

Fastighetens åkermark är på drygt fyra hektar fördelat på tre skiften varav det ena ligger i anslutning till gården och de andra två är belägna på var sin sida om Dalstjärnet. Resterande areal är övrig mark.

Du hittar vår gård tio minuters bilväg söderut från Arvika om du svänger mot Dalen. När du når Dalstjärnet ser du gården uppe på en höjd.

Bostadshuset som är byggt 1909 har vidunderlig utsikt över tjärnet. Huset är tillbyggt med en groventré, matskafferi och en entréhall på husets baksida. Boarean är på 119 kvadratmeter och bi arean är på 80. Huset är i behov av renovering både ut- och invändigt men har potential att bli något alldeles extra.

Gedigna snickerier, dörr- och fönsterkarmar inomhus samt vackra spegeldörrar, trägolv och en öppen spis bildar en bra grund för den händige med öga för smak och stil. Renoverat på rätt sätt kan husets slumrande själ återuppstå. Enskilt vatten gemensamt med grannarna och enskilt avlopp.

På nedre plan finns tre rum och kök samt en större entréhall med ett mindre hygienrum med WC, tvättställ och badkar. Ett av rummen har en öppen spis. Det andra rummet har en utgång till en veranda med söderläge och en vacker utsikt ner mot Dals – tjärnet. Köket är utrustat med en äldre spis, ett äldre kylskåp samt ett skafferi.

Övervåningen har två sovrum, en möblerbar hall och två större vindsgarderober. Ett av sovrummen har utgång till en större balkong med fin utsikt mot tjärnet. I källaren finns ett pannrum med en äldre CTC-kombipanna med oljebrännare samt en äldre oljetank, tvättstuga med hydrofor och en äldre tvättmaskin, förråd med jordgolv samt en genomgående hall med en lucka till torpargrunden.

På fastigheten finns också en ekonomibyggnad på 301 kvadratmeter med el och vatten inkopplat. Det finns även ett äldre kallgarage i sämre skick samt en vedbod med träfasad och plåttak stående på plintar. Priset på den här fastigheten är 4 300 000 på grund av arealen och stort virkesinnehav.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: SARA VILAGOS