Välskött hästgård

publicerad 1 juni 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu är välskött hästgård som ligger cirka åtta kilometer från Sunne centrum. Här får du fyra hektar mark, en bostadsbyggnad om sex rum och kök samt ett stall med fyra boxar. Välkommen till Ingmår 200 i Sunne kommun.

Några kilometer norr om Sunne, en stenkast från sjön Björken hittar du vår gård. Vi befinner oss i vackra Fryksdalen, där Selma Lagerlöfs sagor aldrig är långt borta.

På Björkefors herrgård som bara ligger ett stenkast från vår gård lär Selma Lagerlöf ha skrivit delar av Gösta Berlings saga och hennes elake baron Sintram på Fors i sagan sägs ha den onde Karl-Johan Tjeder som ägde Björkefors som förebild. Idag ägs herrgården av Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, världskänd fotbollstränare.

Men tillbaka till vår gård som har nästan fyra hektar mark. Omkring två av dem är produktiv skogsmark med ett virkesförråd på 450 skogskubik och medelboniteten är 8,5 enligt nyupprättad skogsbruksplan. De andra två hektaren klassas som betesmark.

Bostadsbyggnaden är på sex rum och kök, byggd 1921, i ett och ett halvt plan. Vatten och avlopp är enskilt. På nedre plan finns en hall med plats för avhängning av ytterkläder, vidare finns ett duschrum med plastmatta på golv och vägg, utrustningsmässigt finns toalett, tvättställ och dusch. Köket är arbetsvänligt med bra förvaringsutrymmen.

Väggarna är ljusa och har kombinerats med bröstpanel. På golvet ligger en plastmatta och det finns rejäla avställningsytor och många förvaringsskåp. Ett fönster vetter mot väster.

Innanför köket finns en kökskammare med plastgolv och tapeter på väggen. Här finns ljusinsläpp från två fönster, ett mot norr och ett mot öster. På nedre plan finns också en tvättstuga med tvättbänk och tvättmaskin samt en groventré med pannrum samt gott om utrymme för förvaring.

Vardagsrummet på nedre plan har utgång till altanen med tak i söderläge. I vardagsrummet är golvet av laminattyp och på väggarna är det ljusa strukturtapeter. Fönster i två väderstreck, söder och väster.

På övre plan finns en hall med laminatgolv och från den utgång till balkongen i västerläge. På övre plan finns också tre sovrum i olika storlekar varav ett har en stor vindsgarderob. Här finns också ett syrum/ kontor samt ett wc-rum med toalett och tvättställ.

På gården finns en uthusbyggnad med äldre stalldel, stallet är i normalt skick men det är lite sämre ställt med logen och vagnslidret. Stall och garagebyggnaden är det bättre bevänt med. Stallet rymmer fyra boxplatser om cirka 89,5 kvadratmeter och kan enkelt göras om till två stora boxar om behovet finns. El och vatten finns indraget. Byggnaden som uppfördes 2000 har också ett varmgarage på cirka 28 kvadratmeter och tre meters takhöjd.

Den här är en fin fastighet med ett utgångspris som ligger på 1 490 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: JEANETTE DAHLSTRÖM, HUSFOTO