Välskött hästgård med fin utsikt

publicerad 29 december 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård är en hästgård belägen ljust och högt med fantastisk utsikt i lugn lantlig miljö. Här finns en enplansvilla med härlig öppen planlösning. Inglasad altan mot söder och uthus med stall och tre boxar. Välkommen till Hackavägen 9 i Ransäter.

Någon mil söder om centrala Munkfors är Ransäter beläget och det är här som drömmen om livet på landet blir verklighet. Den vackra värmländska naturen är här i sitt esse med öppna odlingslandskap som samsas med vandringsvänliga skogsområden och den slingrande Klarälven.

I Ransäter finns aktiviteter som främst sommartid lockar en rad turister men även för de inbodda spelar kulturen en stor roll. Ransäters hembygdsgård är mittpunkt för en rad evenemang som spelmansstämman, antikmässan och julmarknaden. Välbekanta folklustspelet Värmlänningarna spelas också här. Ransäter ligger centralt då det är kort väg till Munkfors där all tänkbar service finns. Till Hagfors och Karlstad är det fem mil medan turen till Torsby landar på sju mil och en dryg timmes bilresa.

Vårt bostadshus byggdes 1971 och är i ett plan. Det har fem rum och köp och boarean är på 168 kvadratmeter. På nedre plan finns en hall med plats för ytterkläder. Öppen planlösning mot köket och matplatsen till höger. Köket har träluckor, trätak och bröstpanel och vitvarorna är utbytta de senaste fyra åren. Plats för matbordet finns vid fönstret som vetter mot väster.

Innanför köket finns ett sovrum med fönster mot norr. Till vänster i hall finns ytterligare ett sovrum med trätak och fönster mot söder. Rakt fram i hall finns plats för ytterligare en matplats med öppen planlösning mot köket och kontorsdelen. Här vetter fönstret mot söder och väggarna har bröstpanel. I kontorsdelen finns plats för dator och innanför den finns toalett och separat dusch med bastu. Innanför badrummet finns en grovingång från baksidan av huset.

Vardagsrummet är rymligt med stora fönster i söderläge som ger rikligt med ljusinsläpp och fin utsikt. Stor öppning mellan vardagsrum och matplats ger en riktigt luftig känsla. Kamin och luftvärmepump finns också här. Utgång till vedbod finns bredvid kaminen och från rummet tar man sig även ut till altanen med härligt söderläge och som dessutom är utrustad med infravärme. Det rymliga gästrummet nås från vardagsrummet. Till tvättstugan kommer man från baksidan av huset. Fiber på gång till huset som dessutom fick en ny elcentral 2010.

Bostadshuset värms med elvärme samt kamin och två luftvärmepumpar. Vatten och avlopp är enskilt.

På gården finns ett dubbelgarage med gjuten platta och indragen el som innehåller tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare, pump och hydrofor till den egna djupborrade vattenbrunnen. Förråd bakom garaget, en gjuten matkällare, vedbod bakom huset, växthus samt maskinhall Stallbyggnaden har tre boxar, sadelkammare, spolhall och en förrådsdel för hö/spån. Vatten och el finns indraget.

Arealen uppgår till omkring tre hektar välarronderad mark runt gården med hästhagar och skogsmark. I tomtgränsen rinner bäcken från vilken man har trädgårdsbevattning. Är du intresserad av den här fina lilla gården? Utgångspriset är 1 775 000 kronor eller högstbjudande.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: ERIK NYGREN/HUSFOTO