Unika fastigheter

publicerad 14 april 2016
- Av Bo Bäckman

gts

Två fina fastigheter i en, så kan man säga om veckans värmländska gård till salu. Fastigheterna har en samlad areal på drygt 13 hektar och ligger avskilt som enda hus på infartsvägen. Välkommen till Upprann, Näset i Årjängs kommun.

Vår gård hittar du söder om Töcksfors och väster om Årjäng vid sjön Foxen. Foxen är den norra delen av sjön Stora Le som är en naturligt näringsfattig stor och djup klarvattensjö. Stränderna är branta och otillgängliga. Det innebär att de är oexploaterade vilket bidrar till att många fågelarter häckar här. Sjön har sexton olika fågelskyddsområden där det råder landstigningsförbud mellan den 1:a april och den 31:e augusti.

Det finns gott om öar och skär vilket gör sjön intressant för sportfiskaren. Under högsommaren besöks sjön av många kanotister som använder de iordningställda lägerplatserna men tiden före och efter islossning kan man ofta uppleva sjön utan att möta en enda människa.

Men tillbaka till vår fastighet som då egentligen är två. Dock finns det bara ett bostadshus som tillsammans med ekonomibyggnader och ett härbre bildar en fin gårdsbild. Det mesta av arealen finns dessutom runt själva gården. På fastigheten finns också ett gammalt soldattorp med charm och i bra skick. Nere vid sjön finns en grillkåta och brygga. Läget är lugnt och avskilt och med enda huset på infartsvägen.

Bostadshuset är renoverat senaste åren och är i bra skick. Fönstren är utbytta, det har nytt tak, är tilläggsisolerat, avlopp byttes ut för fyra år sedan samt att det är helrenoverat invändigt med fint resultat. En stor härlig altan med sol i stort sett hela dagen är kronan på verket.

Vi tar oss in genom husets entré och möts av hallen där också trappan upp till våning två också är belägen. Vidare in i vardagsrum och sedan TV-rum där det finns kamin och utgång till altanen. Köket är ett rymligt bonnkök med kamin, spis, fläkt, kyl och frys. Innanför köket ligger badrummet som är helkaklat med dusch, WC och tvättställ.

På övervåningen finns hall med trägolv och garderober samt tre sovrum varav det ena har en kamin installerad. I husets källare finns förråd och tvättstuga.

Arealen beskrivs som 13,1 hektar tomt och jakträtter ingår. Diverse jordbruksredskap såsom traktor, fyrhjuling, gräsklippare kan säljas med.

Gällande övriga byggnader finns två ekonomibyggnader med förråd och djurstall i bra skick, ett härbre inrett som kontor och förråd samt en jordkällare.

Ett gammalt soldattorp i bra skick ingår också i fastigheterna. Kan användas som gäststuga. Torpet har en köksdel med vedspis. Allrum med kamin. Sovrum samt loft med två sovrum. Nere vid sjön finns en grillkåta.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: HELENA OSCARSSON HAMMAR