Underbart läge vid Nedre Fryken

publicerad 1 oktober 2015
- Av Bo Bäckman

Web_GTS_151002

kil (VB)

Vi hittar gården söder om Nilsbybron i Kils kommun på östra sidan Fryken. Det ligger som sista hus på vägen och har ett ogenerat och vackert läge. Bakom huset reser sig ett berg och framför har man utsikt över strandängarna mot Fryken. Det är sagolikt vackert. Och det är läget som säljer den här fastigheten.

Gården har en areal på 44,5 hektar mark fördelat på skog 28 hektar, impediment 0,7 hektar, inäga 15,1 hektar och övrigt 0,7 hektar. Virkesförrådet uppgår till 1649 skogskubik och boniteten beräkas till 5,6 per hektar och år. Skogen är grandominerad och arealen är i två skiften.

Bostadsbyggnaden är i obeboeligt skick och byggdes 1870, är på 100 kvadratmeter och består av fyra rum. Den behöver renoveras från grunden. Trädgården däremot är underbar. Det finns mängder med blommor, gott om fruktträd och bärbuskar så som minikivi, björnbär, björnhallon, päron, äpple, körsbär, plommon, vinbär, krusbär, och krikon i fantastisk miljö. Det finns till och med en trädgårdsbeskrivning.

Om du planerar att köpa fastigheten behöver du inte bo i tält medan du renoverar. Det finns en nybyggd vinterbonad friggebod på 15 kvadratmeter med ett rum, stor altan samt anlagd uteplats, utedusch och utekök, båda med varmvatten under sommaren.

Ekonomibyggnaden är på 135 kvadratmeter och har nytt plåttak och delvis ny fasad. Det finns en anlagd grusad plan framför, el är indraget och byggnaden lämpar sig väl för djurhållning.

På fastigheten finns också ett härbre på 25 kvadratmeter i två plan, ett observatorium, en rund tegelbyggnad i trädgården med indragen el. Vidare finns två äldre ekonomibyggnader i sämre skick. Fastigheten ingår i älgskötselområde på 408 hektar och småvilt jagas på egen mark. Gården ingår i fiskevårdsområde Nedre Fryken.

Gården säljs i befintligt skick. Slutstädning kommer ej att utföras. Kvarvarande lös egendom vid tillträdesdagen överlåts till köparen. Fastigheten är medlem i en fiber – förening. Fiber beräknas dras fram senast sommaren 2016. Priset för den här vackra platsen med en, just nu, obeboelig mangårdsbyggnad är 2 175 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN