Underbar miljö nära vatten

publicerad 30 december 2016
- Av Bo Bäckman

Veckans gård ligger vid sjön Eldan i Långserud. Det är en vacker gård med ostört läge och med 19 hektar mark. Välkommen till Breddalen.

Till Breddalen hittar du om du tar E18 till Långserud. Strax väster om byn svänger man mot Lindbäck. Sedan följer man vägen några kilometer tills man når ett Ykors. Där tar man vänster och ser då gården från vägen.

Till Säffle har man ungefär fem mil och till Grums har man fyra. Till Värmlands Nysäter är det en mil och även till Årjäng. Åmål och Arvika ligger inom pendlingsavstånd.

Gården har en total areal på 19 hektar fördelat på nio hektar skog, en hektar impediment, sju åker och bete två hektar i ett skifte. Virkesförrådet på den produktiva skogsmarken är 1694 skogskubik.

Bostadsbyggnaden är i ett och ett halvt plan med byggnadsår 1927. Det har sex rum varav fyra är sovrum. Boarean är på 150 kvad ratmeter. Huset har många vackra bevarade detaljer.

På nedre plan tar man sig in genom farstun, eller köksingången med dubbeldörrar. Här ligger skiffer på golvet och det finns plats för klädavhängning.

Köket är stort och lantligt och har kökspanna installerad för värme. Det är omodernt men mycket charmigt. Innanför köket ligger ett sovrum. Vackra spegeldörrar och trägolv finns bevarade i huset.

Badrummet är helkaklat och har golvvärme, tvättmaskin, dusch, wc och tvättställ. Matsalen och salen ligger i fil med fina trägolv. Mellan sal och sovrum finns hall med utgång till veranda och trappa till övre plan.

På övre plan finns en möblerbar hall, 3 stora sovrum och flera kattvindar. Under huset finns källare under en del. Huset värms av kökspanna med vattenburna element och direktverkande el. Vatten och avlopp är enskilt.

På gården finns två övriga byggnader. En traditionell ekonomibyggnad av enklare beskaffenhet på 224 kvadratmeter innehållande loge, lada, ladugårdsdel och vagnslider. Dessutom finns ett timrat magasin/redskapsbod.

Det här är gården som passar dig som inte drar dig för att kavla upp ärmarna och arbeta lite för att få en bra och lite modernare boendemiljö. Priset för den här fina gården är ett utgångspris på 2 500 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: JOHAN HÖWLER /HUSFOTO