Två mangårdsbyggnader

publicerad 7 april 2016
- Av Bo Bäckman

gts84

Veckans värmländska gård till salu är en högt belägen fastighet med utsikt över ett mindre tjärn och med ett mycket ogenerat läge. Här finns inte bara ett, utan två bostadshus. Välkommen till Sundsbyn, Ögården i Årjängs kommun.

För att hitta till vår gård tar du väg 172 från Årjäng mot Bengtsfors cirka 14 kilometer. Sväng där höger mot Blomskog och kör ca 8,5 km och sedan höger mot Sundsbyn. Här kör man två kilometer och tar höger. Husen ligger där vägen slutar.

Vår fastighet ligger i närheten av Blomskog. Blomskog är beläget mellan sjöarna Västra Silen, Lelång och Stora Le och är en del av Årjängs kommun. Bygden är känd för dess sjöar och kanalsystem som är en del av Dalslands kanal.

Fornlämningar visar att människor bott här i 2500 år. Under 15-, 16- och 1700-talen rådde ofredstider i Blomskog med gränsstrider som enligt sägnen orsakade invånarna hemska umbäranden.

Fastigheten består av en areal av totalt 11.68 hektar varav produktiv skogsmark på fyra och ett halvt hektar. Skogen består mestadels av ungskog med god tillgång för den som kanske vill elda med ved.

Betesmarken uppgår till sex hektar och ligger precis i anslutning till gårdens uthus. Resterande areal är övrig mark.

Fastigheten består som sagt av två bostadsbyggnader. Hus nummer ett är på 60 kvadratmeter, har fem rum och kök med byggår 1909. Det består av en hall med wc-rum, allrum med parkettgolv, ett sovrum, kök med vedspis, hall och duschrum med kakel och klinker, wc, tvättställ samt dusch.

På övervåningen finns två stora sovrum samt ett rum med öppen planlösning mot hallen samt utgång till balkong i öster. Under huset finns en källare med garage, förråd, skafferi, pannrum samt ett rum som är tänkt som tvättstuga. Byggnaden är fiberansluten.

Bostadshus två består av en rymlig hall, två sovrum, kök med vedspis, spis, kyl samt fläkt, duschrum med wc och tvättställ samt ett allrum med lucka i taket till den oinredda vinden. Den är i ett plan med oinredd vind, består alltså av tre rum, med byggnadsår 1958 och har en boarea på 110 kvadratmeter. Båda husen är i behov av renovering.

På gården finns en äldre ladugård, en enkel byggnad som delvis är timrad och med gott om förvaringsmöjligheter. Det finns också ett förråd/garage med loft och källare. Källaren används idag som hundhus.

Området runt gården är naturskönt med fina rid- och promenadvägar i direkt anslutning till bostäderna. Bra fiske och goda badmöjligheter inom promenadavstånd. Jakträtt i Blomskogs yttre VVO ingår på både älg och småvilt. 1847 ha.

Priset på den här fastigheten hamnar på 1 350 000 kronor eller högstbjudande.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: PATRIK ANDERSSON