Trivsam gård på 40 hektar

publicerad 18 augusti 2016
- Av Bo Bäckman

GTS

Veckans gård till salu är en trivsam gård i Avelssäter på drygt 40 hektar mark var av omkring 25 är produktiv skogsmark. Gårdscentrum består av ett bostadshus med sex rum och det är omgivet av en fin trädgård, ett garage och en ekonomibyggnad. Välkommen till Väststugan i Avelssäter, Tveta, Säffle.

Avelssäter hittar du sydväst om Säffle precis intill Vänern bara ett stenkast där den Värmländska länsgränsen blir Västra Götaland. Här har du lika långt till Åmål på andra sidan länsgränsen som till Säffle.

Vår gård består av ett bostadshus i ett och ett halvt plan med källare med 6 rum och kök. Boarea är 158 kvadratmeter och en biarea om 60 kvadratmeter. Det var totalrenoverat och ombyggt 1967och det har varit obebott de senaste 7 åren.

Utvändigt har man nyligen rengjort yttertaket från mossa och bytt ut tegelpannor som har varit trasiga. Samtidigt har räcken på framsidans veranda renoverats, ytterdörr har laserats och man har byggt en ny trätrapp från terrassen på baksidan, som leder ut till trädgården. Huset har vattenburen uppvärmning via kombipanna ved/el och ackumulatortankar. Vatten och avlopp är enskilt.

Bostadsbyggnaden omgärdas av en grönskande trädgård med vita och lila syrener, liljekonvaljer, spirea och väldoftande jasmin. Du kan även njuta av sommarbär i form av vinbär, krusbär och trädgårdshallon. På husets baksida finns det en rondell som leder dig ut från trädgården via en grind.

På nedre plan hittar vi en entréhall i vinkel med två inbyggda garderober med överskåp, ett mindre hygienrum med WC och tvättställ, ett sovrum/kontor och ett mindre sovrum/förvaringsrum. Köket på nedre plan har plastmatta på golvet och äldre köksinredning. Över vedspisen finns en fin och välbevarad spiskåpa. Köket är utrustat med en nyare spis med vanliga spisplattor och en nyare kombinerad kyl/frys.

Vardagsrummet har trapp upp till övervåningen samt utgång med fina dubbeldörrar ut till terrassen och trädgården på baksidan. Innanför vardagsrummet, med glasdörrar emellan, finns ett rum som är lämpligt som ett matrum eller tvrum. Trappen leder dig upp till övre plan och där du möts av en ljus möblerbar hall med balkong. Här finns två sovrum och ett badrum med äldre ytskikt.

Källaren är ett öppet utrymme med ingång både in- och utifrån. I källaren finns kombipannan med ackumulatortankar, en hydrofor och en vattenpump. På gården finns även flera andra byggnader, bland annat en ekonomibyggnad med tegeltak i dåligt skick samt en äldre ladugårdsbyggnad som är totalt raserad.

Fastigheten har en total areal på 41,8 hektar fördelat på fem skiften där 25,5 hektar är produktiv skogsmark. Virkesförrådet är beräknat till 5 794 skogskubikmeter vilket gör 227 skogskubikmeter per ha i medel. Skog äldre än 70 år är 63 procent, 3 625 skogskubikmeter, enligt skogsbruksplan upprättad i oktober 2015.

Fastigheten ingår i Säffle Västra älgskötselområde och övergår till köparen på tillträdesdagen. Åkermarken är utarrenderad och löper fram till och med 2017-03-14. Vill köparen fortsätta att arrendera ut marken så finns det goda chanser till det.

Söker du en fastighet med skog och där du kan sätta din egen prägel på boendet när det renoveras har du definitivt hittat rätt. Utgångspriset är 2 950 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: SARA VILAGOS