Stor och solrik tomt

publicerad 19 januari 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu ligger i natursköna Råbäcken norr om Sunne. Här finns ett charmigt bostadshus med fem rum och kök som är högt beläget med stor tomt på nästan ett halvt hektar. Välkommen till Råbäcken 60.

Råbäcken ligger norr om Sunne på den östra sidan om Fryken. Man tar väg 241 från Sunne mot Munkfors och sedan i Torsberg håller man vänster mot Östanbjörke och Mallbacken. Gården ligger norr om Gjutaregården men söder om Östanbjörke på östra sidan av vägen.

Vill man ha en aktiv fritid är det i Sunne man ska bosätta sig. Här är det aldrig långt till skog och mark, här finns bra shopping och gott om kultur i form av Västanå teater och Mårbacka bland mycket annat. Här finns Ski Sunne, Sunne sommarland, en stor fin golfbana och det är inte långt till Torsby skitunnel där man kan utöva vintersport mitt i sommaren. Kort sagt, här finns något för alla.

Veckans gård är kanske ingen gård i egentlig mening eftersom den bara har en halv hektar mark. Men den ligger lantligt så det förslår och erbjuder ett boende på milsvid landsbygd med skogen bakom knuten.

Fastigheten består av ett bostadshus om fem rum och kök. Det är högt beläget och har en stor solrik trädgårds/naturtomt. Här går den slingrande grusvägen förbi och i anslutning till trädgården betar hästarna.

Byggnaden har enskilt vatten och avlopp och värms med vedspis och direktverkande el. Under de senaste åren har en rad renoveringar och förbättringar genomförts. 2012 byggdes badrummet om och vardagsrummet helrenoverades och fick en ny braskamin. Vardagsrummet och duschrummet fick nya fönster och i köket blev rör och kran bytta och en ny spis sattes in.

Året därpå fick huset ny vattenpump och tryckkärl och 2014 gjorde man en ny väg fram till huset och fräschade upp avloppsbrunnen med ny slang och lock, dessutom byttes de fönster på huset som inte redan var bytta.

Under förra året lade man om alla vattenrör i hela huset och isolerade och tätade golvet. Man fixade dessutom ny dörr till uthuset och sovrummet på nedre plan totalrenoverades. Men nu tar vi väl en titt på hur det egentligen ser ut. På nedre plan finns en hall med laminatgolv och ljust målade väggar. Till vänster i hallen finns trappen upp till övre plan. Badrummet har ett fönster i västerläge och är utrustat med wc, duschkabin och tvättmaskin.

Det finns ett stort härligt kök med målat golv och ljusa mönstrade tapeter som har gott om förvaringsutrymmen. Fönster i söder- och österläge och köket är utrustat med en murad spiskåpa, vedspis, spis och kombinerad kyl/frys. Innanför köket finns ett sovrum som totalrenoverades 2016 med fönster i öster- och norrläge.

På övre plan finns en liten möblerbar hall med trägolv och ljusa väggar med fönster i söderläge. Här finns luckan upp till vinden. Rakt fram i hallen finns en vindsgarderob/förråd. På övre plan finns dessutom finns ett allrum/sovrum och ett sovrum, båda med garderober.

Gällande övriga byggnader finns en lillstuga/drängstuga med förrådsutrymmen och loft.

Det här är fastigheten för dig som vill bo mitt i Värmland i en levande bygd med många och stora möjligheter. Fastigheten har ett utgångspris på 850 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: JOHAN HÖWLER /HUSFOTO