Soutteränghus från 1973

publicerad 15 januari 2016
- Av Bo Bäckman

gts

Veckans värmländska gård till salu ligger i fint västerläge, har 13 hektar mark, uthus med möjlighet till djurhållning och ett bostadshus med fyra rum och kök. Välkommen till Ås Karlberg i Slottsbron.

Slottsbron är ett litet samhälle sju kilometer söder om Grums. Här finns en lågstadieskola, bensinstation och en stor idrottsanläggning. Kommunikationerna till Grums, Säffle och Karlstad är bra med bussar som går flera gånger per dag åt vardera håll.

Vår gård hittar man sydost om samhället, längs en grusväg som löper genom det brutna landskapet av åker, äng och skog. Mangårdsbyggnaden är av typen soutteräng vilket innebär att huset till en del ligger under markytan.

Vårt hus ligger i västerläge, är byggt 1973 och har fyra rum och kök. Boarean är 155 kvadratmeter med en biarea på 71. Det har tvåglasfönster och värms med en kombipanna olja/ ved och har eget vatten från borrad brunn och trekammarbrunn.

På nedre plan hittar vi en hall med plastmatta samt ett förråd. Här finns också ett badrum utrustat med wc, tvättställ och dusch. På golvet ligger klinker och väggarna är delvis klädda med våtrumstapet. På nedre plan finns också ett sovrum med heltäckningsmatta och en tvättstuga. Matkällare, pannrum och garage med brunn.

Övre plan har även det en hall med plastmatta, här finns också ett badrum med wc, tvättställ och bad. Köket ligger på plan två och har en utgång till en rymlig balkong i västerläge. Det har träsnickerier och plastmatta på golvet. Utrustningen består av spis, fläkt, kyl och sval.

Vardagsrummet ligger också på övre plan, har parkettgolv och stora fönster i två väderstreck som ger maximalt ljusinsläpp.På övre plan finns också två sovrum varav det ena har utgång till balkongen i väster.

Den totala arealen är cirka 13 hektar och består av 9,5 hektar produktiv skogsmark med ett virkesförråd på 10 001 skogskubik. Boniteten är 5,5 skogs – kubik per hektar och år. Inägomarken uppgår till 3,5 hektar och marken är uppdelad i tre skiften.

Gårdens ekonomibyggnader består av ett uthus med förrådsutrymme, loft och vedbod, en hundgård med hundkoja med indragen el. Det finns även ett mindre uthus, en redskapsbod samt ett rymligt garage med gjuten platta. Det kan passa bra till stall om man har önskemål om ett sådant. Det finns även ett uthus i sämre skick med jordkällare under.

Fastigheten ingår i ett jaktvårdsområde där det finns älg, småvilt kan jagas på egen mark. Priset på den här fina fastigheten är 1 100 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN