Smågrisproduktion med bostadshus

publicerad 11 december 2015
- Av Bo Bäckman

VB_web_gts_151211

karlstad (vb)

Veckans värmländska gård till salu är en rejäl fastighet med 96 hektar mark, bostadshus och smågrisproduktion belägen i Väse, Karlstads kommun. Välkommen till Truve 512.

Vår gård ligger med ett ostört läge omkring 35 kilometer öster om Karlstad och 14 kilometer norr om Väse samhälle. Truve gård är väl utbyggt för smågrisproduktion och omkring 6 700 smågrisar föds här varje år. Arealen är på 96 hektar och väl samlat i ett skifte vid gården. Jakt ingår i ett viltvårdsområde för älg och småviltsjakt jagas på egen mark.

Mangårdsbyggnaden är stor med 270 kvadratmeter boyta och sju rum och kök. Byggåret är 1901 och på taket ligger skiffer. En större renovering utfördes 1962 och därefter har renoveringar genomförts löpande, bland annat badrum på övervåning 2003 och nya treglasfönster i hela huset utom badrum på övervåning 2009. Byggnaden värms med centralvärme från jordvärmepump. Vatten och avlopp är enskilt.

Bottenvåningen har entréhall, tv-rum, kök, vardagsrum samt finrum med kakelugn. På övervåning finns stor hall, fyra sovrum och stor kaklad toalett och bastu. Det finns också en utbyggnad med groventré, pannrum, tvättstuga med dusch samt en toalett.

Stallbyggnaderna är uppförda i omgångar mellan mitten av 70-talet fram till 2005. De är sex till antalet med en total yta av drygt 4 000 kvadratmeter. Flera renoveringar har genomförts i omgångar under perioden. Idag används de tre senaste byggnaderna uppförda mellan början på 90-talet och 2005. Här finns mottagning/sinsuggstall på djupströ, grisningsavdelning samt tillväxtstall.

Tillväxtstallet har vakuumutgödsling medan det i övriga delar av anläggningen är mekanisk utgödsling med skrapor. Golvvärme i grisnings- och tillväxtstall som värms med värmepump/el. Samtliga djurstallar är varm – isolerade.

Det finns också personalutrymmen med omklädning, dusch, toalett och pentry. Foderanläggning med beredning i två stycken foderkök samt äldre byggnader för produktion som idag inte används och som troligtvis kräver översyn och eventuellt upprustning för att tas i bruk.

Övriga byggnader/anläggningar är en gödselanläggning, verkstad/maskinhall, halmlada/ maskinhall samt en äldre ekonomibyggnad. Nuvarande smågrisproduktion ingår i Alkvätterns suggring där ett tvåårigt avtal finns som gäller till augusti 2017 och som därefter är möjligt att förlänga. Man har 629 kullar per år vilket ger cika 6 700 smågrisar per år.

Arealen är på 96 hektar med totalt 70 hektar åkermark. Den produktiva skogsmarken är 13,3 hektar med ett virkesförråd på 2138 skogskubik. Utöver det finns 7,7 hektar hänsynsmark. Priset på den här fina fastigheten ligger på 9 000 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: www.studio054.se