Slumrande charm att väcka till liv

publicerad 27 april 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu ligger mitt i skogen, nära den norska gränsen. Här finns en äldre gård med två bostadshus, två ekonomibyggnader, timrat härbre och utedass. Välkommen till Holenvägen 20, i Höljes, Torsby kommun.

Orten Höljes ligger i Torsby kommun, långt norrut i Värmland och knappt tre mil från gränsen mot Norge. Man tror att den allra tidigaste bebyggelsen på orten fanns redan på 600-talet, kanske till och med ännu tidigare.

I isländska källskrifter berättas det att år 650 om Olof Trätälja som kom med sitt folk till Värmland för att odla upp landet vid Klarälven. Eftersom de letade efter bra jaktmarker och fiskevatten tror man att de befolkade trakterna kring Höljes. Men det finns inga säkra bevis för att det var så.

Den tidigaste gården i området är dock utan tvivel gården med samma namn som den nuvarande orten, Höljes. I Erik Fernows beskrivning över Värmland (1773-79) berättas att det bara fanns en invånare i norra Värmland under 1300-talet och han bodde just här.

Idag bor det 150 personer i Höljes som varje år, första helgen i juli, lever upp när rallycross-VM arrangeras här. Då brukar 35 000 personer besöka orten.

Vår fastighet har enskilt läge mitt i skogen och har närhet till Halsjön och norska gränsen. Skoterleder finns i närheten. Arealen är på drygt 15 hektar som är fördelat på skog 12 hektar och bete cirka tre i ett skifte. Jakträtt ingår.

Bostadshusen är i sämre skick och under renovering men det ligger bra plåttak på alla hus och det är nya golv i den nyare stugan. Byggnad ett är i ett plan och har två rum. Boarean är på 70 kvadratmeter och stugan innehåller ett kök med nytt trägolv, masonit/panel på väggarna och tak av trä. Vardagsrummet har panel på väggarna och golv och tak i trä och likadant ser det ut i det enda sovrummet. Badrum saknas idag.

Byggnad två är i ett och ett halvt plan och har två rum. Boarean är omkring 60 kvadratmeter och byggnaden är i stort behov av renovering. Köket har masonit på både golv, väggar och tak och är utrustat med vedspis. Allrummet har också masonit på väggarna men plattor i taket. Även här finns en värmekälla i form av en kamin i öppen spis. Byggnaden har också ett sovrum samt en oinredd vind.

Båda bostadsbyggnaderna saknar avlopp och därmed toa lett. Vatten tas från brunn på gården. Två ekonomibyggnader finns på gården, den ena innehåller en såghusdel på omkring 100 kvadratmeter. På gården finns också ett härbre på 12 kvadratmeter.

Det här är gården kan bli fantastiskt fin om man har intresse för att renovera och pyssla. Trivs du i ensamheten i skogen så är det här absolut en möjlighet för dig. Priset för fastigheten är 600 000 kronor. Ett fynd, visst.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: SKOGS MÄKLARNA