Skogsfastighet med nio tjärnar

publicerad 13 augusti 2015
- Av Bo Bäckman

gardtillsalu

Veckans värmländska gård till salu är en stor skogsfastighet på hela 438 hektar skogsmark samt ett bostadshus på 178 kvadratmeter. Välkommen till Djuv 101 i Årjängs kommun.

Till Djuv kommer du om du i Årjäng svänger av norrut och tar väg 172 mot Arvika i drygt 16 kilometer. I närheten av Kroktjärnsberg ligger vår fastighet. Det är en stor skogsgård med totalt 438 hektar i ett skifte och det har en virkesvolym på 45 952 skogskubik. Det produktiva skogsmarken är 341,6 hektar, impedimentet uppgår till 79 hektar, vatten till 13,7 hektar och resten är linjeavdrag eller övrig mark. Tyngdpunkten ligger på medelålders och äldre skog.

Marken är talldominerad till 72 procent och impedimentet är uteslutande myrmark. På marken finns nio tjärnar i olika storlek. Fastigheten ingår i Djuv VVO, både älg- och småviltsjakt på 2 700 ha. Det finns åtta jakträtter som kan arrenderas ut samt en jakträtt för ägaren.

Bostadshuset är på 178 kvadratmeter, i ett och ett halvt plan med källare och det har en biarea på cirka 83 kvadratmeter. Bostadshuset värms med vedpanna med elpatron och ackumulatortank. Fönstren är av två-glastyp och det är eget vatten och avlopp. Bostadshuset är renoverat 1982.

På nedre plan hittar man en hall, ett toalettutrymme, kök, rymligt vardagsrum, ett matrum och ett arbetsrum. På övre plan finns en möblerbar hall, ett badrum samt tre sovrum. I källarplanet finns en tvättstuga, ett hobbyrum, matkällare, gästrum, pannrum samt ett vedförråd. På gården finns en ekonomibyggnad samt ett varmbonat garage.

Det var vindkraftverk planerat i området och det kan vara möjligt för vindkraftbyggnation i framtiden. Vad kostar då en fastighet av den här typen? Utgångspris är 17 900 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: ROLAND JOHANNESSON