Sagolikt läge vid älven

publicerad 13 november 2015
- Av Bo Bäckman

VB_web_gts_151113

Veckans värmländska gård till salu har ett öppet och fint läge med lång strandlinje utmed Röjdälven. Bostadshuset är i behov av renovering men här finns alla möjligheter att skapa sig sitt drömboende. Välkommen till gården Södra torp i Rådom nordväst om Torsby.

Till vår gård kommer man om man i Torsby tar vägen mot Östmark och kör i 9,3 kilometer, svänger höger och kör vägen 700 meter över en bro så ser man huset på höger hand. Tillsaluskyltar visar att man kommit rätt.

Rådom är en levande bygd med förskola, föreningar och just nu håller folket i bygden på med utbyggnad av fiber.

Vår gård kommer efter avstyckning bestå av 6,5 hektar mark vilken mestadels består av åker. Trädgården runt huset är av äldre karaktär. Bostadshuset är slitet och i behov av renovering men är man beredd att lägga ned lite tid, möda, kärlek och lite pengar har den här gården stora möjligheter att bli ett drömboende.

Boarean är på 123 kvadratmeter fördelat på kök och tre rum varav två sovrum. Det finns även ett vindsutrymme som är möjligt att inreda. Huset är i ett och ett halvt plan och byggåret är 1885. En rejäl renovering gjordes under 1960-talet.

Vi tar oss in via altanen vid entrén. På entréplan finns en hall, ett duschrum med delvis kaklad duschhörna samt toalett och handfat. Köket är stort, hela 20 kvadratmeter, det har skafferi, äldre elspis en fläkt och kylskåp.

Vardagsrummet ger en liten hint om hur otroligt vackert det kan bli. Kakelugnen är vacker och parkettgolvet är inte så illa alls. Vardagsrummet liknar för övrigt en balsal med sina fyra fönster i tre väderstreck och på hela 44 kvadratmeter.

Vi tittar vidare på nedre plan och hittar en tvättstuga med dusch, ett sovrum med praktisk hel garderobsvägg samt ett pannrum där oljepannan från 1993 står.

På övre plan hittar vi en möblerbar hall. Här finns utgången till balkongen som erbjuder vidunderlig utsikt över Röjdådalen med bergen i väster. På övre plan finns också ett stort sovrum med klädkammare samt ett stort oinrett vindsutrymme om cirka 28 kvadratmeter.

Huset värms med oljeeldning och vattenburet system. Det finns en oljetank på 3000 liter i mark som är besiktigad 2014.

En av de stora fördelarna med den här fastigheten är älven som rinner förbi. Röjdälven är en 75 kilometer lång älv som har sina källor i närheten av Husuberget i Norge och mynnar ut i Övre Fryken i Torsby. Fisket efter gädda, aborre och öring ska enligt utsago vara gott.

Till gården hör två uthuslängor och utgångspriset på fastigheten är 675 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: EVA-GUN NYQVIST