Rart inredd mangårdsbyggnad

publicerad 15 oktober 2015
- Av Bo Bäckman

gts1610

Veckans värmländska gård till salu är en välskött skogsgård med ett bostadshus i bra skick med 38,9 hektar jord och skog. Välkommen till Aplungsåsen 50 i Västra Ämtervik, Sunne kommun.

Vår gård hittar du om du tar E45 vare sig du tar Sunne söderifrån eller från Sunne norrifrån. Gården ligger före Västra Ämtervik vid Bäckebron.

Arealmässigt uppgår gården till 38,9 hektar. Ett hemskifte om cirka 4,9 hektar åker-/betesmark. Ett utskifte om cirka 34 hektar med omkring 30,8 ha produktiv skog och med ett virkesförråd om ca 3 897 skogskubik. Skogsfördelningen är jämn med 15-65 årig skog. Medelboniteten är sju. Jakträtt ingår i Aplungs VVO södra sektion.

Bostadshuset är i ett och ett halvt plan och med byggår 1850. Boarean är på 90 kvad – ratmeter och biarean är på 51. På nedre plan hittar vi en stor entrehall med bröstpanel och bra utrymme för avhängning av kläder.

Vidare kommer vi in i en kökskammare och vidare in i köket. Här finns det gott om förvaringsskåp och bra arbetsytor. Väggarna är klädda med bröstpanel i en snygg ljusgrön färg, kombinerat med en tapet. Köket är utrustat med kyl/frys, spis, fläkt och kökspanna.

På nedre plan hittar vi också en groventré som har nedgång till källare samt ett allrum, ett duschrum och ett toa lettrum med toalett och tvättställ. På övre plan hittar vi en möblerbar hall som har utgång till balkongen i österläge. Här finns också två sovrum där det innanför det ena finns ett mindre utrymme som kan användas som sovalkov alternativt som ett mindre kontorsrum. På övre plan finns också ett toalettrum med toalett och tvättställ.

Huset värms med jordvärme samt med en kökspanna med en 500 liters ackumulatortank. Gården har eget vatten, ny brunn borrades 2010 och avloppsanläggningen stod klar 2014. Fiber finns indraget. Gällande övriga byggnader finns en uthusbyggnad i vinkel om cirka 443 kvadratmeter som inrymmer kallgarage, stall, ladugård, loge, magasin och loft.

Det finns ytterligare en uthusbyggnad som rymmer vedbod och hundgård. På gården finns också en magasinsbyggnad med loft som med fördel kan användas som gäst- eller lillstuga. El finns indraget.

Den här trevliga fastigheten med den rart inredda mangårdsbyggnaden har ett utgångspris på 2 500 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: MAGNUS MALMGREN