Prästgård med herrgårdskänsla

publicerad 4 december 2015
- Av Bo Bäckman

VB_web_gts_151204

Veckans värmländska gård till salu ligger precis vid Klarälven, det är en prästgård med anor från 1880- talet med hela nio rum och bevarade tidstypiska detaljer. Välkommen till Kyrkebol 10 i Stöllet.

Stöllet hittar man nordöst om Torsby. Här korsas vägarna E45/ E16 och riksväg 62. I National Geographic Travellers lista ”50 tours of a lifetime” finns Stöllet med, och färden längs Klar – älven på en egenbyggd timmerflotte. Mellan 4 000 och 5 000 turister kommer varje år för att bygga egna flottar och färdas där.

Vår gård ligger precis vid Klarälvens strand. Gården har en vacker mangårdsbyggnad med herrgårdskänsla. Uppförd i 1 1/2 plan och med en liten källardel.

Boarean fördelas över nio rum varav fem är sovrum och kök. Bevarade tidstypiska detaljer såsom hög takhöjd, kakelugnar, serveringsgång och rum i fil. Stora ljusa sällskapsytor för representation eller familjeliv. På den stora tomten finns visthusbod från 1700-talet med klocktorn, bak och bykstuga, garage och förråd.

Den vackra mangårdsbyggnaden har dubbla pardörrar vid huvud – entrén. Entréplanet har en härlig takhöjd på 2,90 meter och inrymmer en stor hall med separat avhängningsplats för ytterkläder. Vidare ett toalettrum med wc och handfat. Nästa rum är stort och inrymmer den tidigare pastorsexpeditionen. Här finns en kakelugn samt en tillbyggd del med brandsäkert utrymme somt idigare använts som arkiv.

Köket är rymligt och har ljusblå skåpsluckor, diskmaskin, elspis med häll, köksfläkt och fristående kylskåp. Här finns också en vedspis med självdragslucka. I anslutning finns ett serveringsrum där det finns en frysbox och ett städskåp.

Det finns ytterligare ett toalettrum på nedre plan som för närvarande inte används, en tvättstuga finns också, den har separat ingång med bänk- och skåpsinredning, tvättbänk med ho samt tvättmaskin och torktumlare.

Den stora salen med en fin kakelugn har trägolv och tre stora fönster i väster. Gästrummet är stort och rymligt, har fyra garderober, tre fönster, trägolv och användes tidigare som vigselrum.

På övre plan finns ett stort allrum med en fin murad öppen spis och stora fönster mot väster som ger utsikt över Klarälven. Här finns fem mindre med små fönster vilka har dörrar från hall/allrum. På övre plan finns dessutom fyra sovrum som alla har klädkammare. På övre plan finns ett badrum med badkar, wc, badrumsmöbel samt ytterligare två separata toalettrum. Huset har en stor veranda vid huvudentren och en balkong i söder med dörr från en av sovrummen.

Till bostaden hör dessutom en liten källardel. Övriga byggnader som finns på fastigheten är en visthusbod från slutet av 1700-talet med klocktorn. Det finns även en bak- och bykstuga uppförd i timmer som inrymmer stort rum och loft. Ett garage för en bil samt en förrådsbyggnad.

Arealen uppgår till 0,68 hektar trädgårdstomt och den förväntade prisbilden är 1 400 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: TORSBYMÄKLAREN