Ostört vid Klarälven

publicerad 12 februari 2016
- Av Bo Bäckman

gts1202

Veckans värmländska gård till salu ligger ostört vid Klarälvens strand. Här finns ett bostadshus samt flera mindre stugor och två stall. Läget är super helt i anslutning till Klar – älven. Välkommen till Månäs 35 i Ambjörby, Torsby kommun.

Klarälven anses betyda älven med det klara vattnet. Den är en mycket gammal älv som har sökt sig fram genom urberget under årtusenden och transporterat med sig sand och stenar på sin väg mot Vänern vilket har gett älven och dess omgivning sitt utseende.

Klarälven bildar tillsammans med Göta älv Sveriges längsta älvsystem, hela 720 km. Älven har sin källa i Härjedalen och växer sig snabbt stor och mäktig i området runt den norska sjön Femunden. Älven rinner sedan genom Norge, där den lokalt går under namnet Trysil älv. Från Norge flyter Klarälven in i Sverige. Efter inflödet i Sverige i nordligaste Värmland följer älven en rak sprickdal söderut, Klarälvdalen.

Klarälven är helt unik med sina regelbundna meanderbågar under en lång sträcka. Det finns få motsvarigheter till detta. Närmast jämförbar är en del av Bear River i Alberta, Canada.

Här, precis där älven meandrar som mest, ligger vår gård. Den beskrivs som en liten hästgård. Bostadshuset byggdes 1929, har en boarea på 99 kvadratmeter och består av sex rum.

Det renoverades senast 1985 och är alltså i behov av en renovering. Det värms med CTC- panna för olja och anläggningen är mellan 35 och 40 år gammal. Vattnet är kommunalt men avloppet är enskilt.

Tomten är på nästan nio hundra kvadratmeter och sträcker sig ända ned till älven. På tomten finns flera byggnader. En lekstuga på cirka 6 kvadratmeter, ett förråd på cirka 70 kvadratmeter, innehållande vedbod, förråd och garage med plåttak. Här finns också ett timrat härbre med lertegeltak samt två stall om 20 och åtta kvadratmeter, det större med sadelkammare.

Bostadshuset består av en hall på bottenvåningen samt ett badrum med toalett, tvättställ och fläkt. Köket är stort men har äldre inredning. Här finns spis, kakel kombinerad kyl och frys samt spiskåpa.

På bottenvåningen finns också en kammare, ett sovrum samt ett stort vardagsrum. Även pannrummet med gjutet golv finns på nedervåningen. På övervåningen finns en hall samt tre sovrum som alla har snedtak.

Det här är fastigheten för dig som vill skapa ditt drömboende vid vattnet. Eftersom det föreligger renoveringsbehov finns möjligheten att skapa något helt eget. Om du gillar friluftsliv, jakt och fiske är det här en idealisk plats för dig. Bara ett stenkast bort finns skid- och alpinanläggningarna Långberget och Branäs och på bara någon timme tar du dig till norska Trysil.

Klarälven har ett gott fiske på ädelfisk och det torde inte vara svårt att hitta en jaktmark som passar. Priset för den här fastigheten med fantastiskt läge är 425 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: ANNA NYSTRÖM