Ogenerat läge

publicerad 3 september 2015
- Av Bo Bäckman

GTS 150904

Läget är ogenerat och du har sol hela dagen. Här finns förutom torpstugan på tre rum och kök även en gäststuga, ekonomibyggnad, loge, stolpbod och jordkällare. Och det i vacker natur med ett rikt djurliv.

Till Mangskog kommer du om du tar väg 61 från Arvika och kör mot Kil och Karlstad i cirka 12 kilometer. Sväng vänster mot just Mangskog och kör ytterligare två mil. Nu är du i rätt hemman. Men för att komma till vår fastighet så svänger du i vägkorset Salungen/Bjurbäcken till vänster och kör några kilometer till, ta sedan upp till höger och några hundra meter upp längs vägen har du vår fastighet på vänster sida.

Vår fastighet består av totalt elva hektar som är fördelat på fem hektar, bete fem hektar samt övrigt ett hektar i ett skifte. Jakträtt ingår. Huvudbyggnaden är en äldre torpstuga med ett byggår från 1900. Den har tre rum och kök och är på cirka 80 kvadratmeter.

Man kommer in genom farstun och vidare in i det trevliga bondköket med murad spiskåpa och vedspis. Köksinredningen består av släta vita skåpluckor och bänkskivor i laminat. Innanför köket finns ett gammaldags skafferi med hyllplan.

Kammaren är ett genomgångsrum med fönster i två väderstreck, en entre samt en sal med murad spis finns också på nedre plan.

På övre plan finns en oinredd vind samt ett gavelrum med kamin. Lillstugan är renoverad de senaste åren och man kommer i den direkt in i köket som har stor murad spiskåpa och vedspis. Här finns platsbyggda skåp, nytt trägolv och målad bröstpanel. Rummet intill har fönster åt två håll och en norsk kamin för värmen.

Det finns en enklare ekonomibyggnad på gården, innehållande ladugård, grishus, loge, vedbod, vagnskjul samt utedass samt en timrad log Hitflyttad från Nylandsberget i Mangskog och en Stolpbod från samma plats.

Det här är en magisk plats med helt ogenerat läge och naturen kring knuten. Möjligheterna att skapa sig ett trevligt boende efter egen smak. Priset torde inte vara ett hinder då hela gården har ett utgångspris på 825 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN