Ogenerat läge

publicerad 26 februari 2016
- Av Bo Bäckman

VB_21_gts

Veckans värmländska gård till salu är en mindre lantbruksfastighet med ogenerat läge. Här finns ett charmigt bostadshus samt flera olika andra byggnader i gott skick. Välkommen till Gördsbyn, Nedre Hagen i Arvika kommun.

Älgå hittar vi väster om Arvika, på andra sidan Glafsfjorden. Det är ren landsbygd i form av småkuperad odlings- och skogsbygd. Närmaste centralort är Sulvik där det bland annat finns grund- och förskola.

Här finns också en bensinmack, en livsmedelsbutik och en skönhetssalong. Sulvik, som också ligger vid Glafsfjorden, är Sveriges innersta hamn som har förbindelse med havet eftersom hamnen tidigare förbands med sjön Ränken via en hästdriven järnväg för transport från bruken i sjösystem högre upp.

Sulvik är också känt för att Karl XII förvarade 48 000 liter sprit här inför kriget mot Norge. Här fanns även ett bageri som försåg trupperna med bröd som transporterades upp till Holmedal och Eda skans.

Nåväl, tillbaka till vår gård. Bostadshuset är en en och en halvplansvilla med oinredd vind med byggår 1940. Det har tre rum och kök och en boarea på 75 kvadratmeter. Fastigheten har eget borrat vatten och enskilt avlopp. Det värms med luftvärmepump, vedspis, kamin och el. Avtal för fiberanslutning är tecknat.

Gårdens areal är på drygt tre hektar och består av trädgårds-, naturtomt och gärden. En del av inägomarken som tidigare varit hästhagar är utarrenderad till Hillringsbergs gård, fram till och med 2018.

På gården finns en garagebyggnad som inrymmer garage/ maskin hall med 3,60 meter i takhöjd och med portar på 3×3 meter. Ny el indraget och bra belysning, luftvärmepump och golvbrunn. Här finns också en separat garage-/förrådsplats samt en förrådsdel.

Förrådsdelen har separat ingång och har inkommande vatten. Dessutom finns en trappa upp ett kallförråd. På garagebyggnaden finns också en vidbyggd carport. Övriga byggnader är en kombinerad carport/vedskjul samt en förrådsbyggnad.

På nedre plan i bostadshuset finns en hall med plats för avhängning och garderober. Köket har parkettgolv och trätak. Här finns spisar för både ved och el samt kyl, frys och diskmaskin.

Vi hittar också ett badrum med toalett, handfat, badkar, tvätt – maskin, torktumlare, varmvattenberedare och hydrofor. I allrummet på nedre plan kan man gå ut till en glasveranda, här finns också trappan upp till övervåningen och en kamin.

Övervåningen består av en hall med trägolv och trätak samt längsgående garderober under snedtaket. Här finns tre sovrum med trätak och golv samt garderober under snedtaken.

Den här fastigheten är passande för den lilla familjen eller för er som inte kräver stora ytor. Den är liten, men naggande god så att säga och har ett utgångspris på 850 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: HP SKOGLUND