Mindre hästgård

publicerad 28 maj 2015
- Av Bo Bäckman
Veckans värmländska gård till salu är en hästgård, vackert belägen med utsikt över öppna landskap. Här får man ett gediget hus med härliga sällskapsytor och låga driftkostnader genom nyinstallerad jordvärme. Välkommen till Uddersrud Backen.
Veckans värmländska gård till salu är en hästgård, vackert belägen med utsikt över öppna landskap. Här får man ett gediget hus med härliga sällskapsytor och låga driftkostnader genom nyinstallerad jordvärme. Välkommen till Uddersrud Backen.

Till Uddersrud hittar du om du kör E18 från Grums till Säffle eller tvärtom. Vid den enda bensinstationen i Slottsbron svänger du mot Kangerud och följer vägen som slingrar sig genom jordbrukslandskapet. Efter några kilometer börjar vägen slutta utför i en lång backe och strax innan foten av den ligger gården på höger sida.

Bostadshuset har ett byggår från 1909 och har en boarea på 176 kvadratmeter. Det har fem rum och kök varav två till tre sovrum. Det värms med jordvärme med vattenburet system och har ensklit vatten och avlopp.

Nedre plan består av en väldigt rymlig entre med gott om förvaring i en hel garderobsvägg. Vidare kommer vi in i det lantliga men välutrustade köket med burspråk som ger härligt ljusinsläpp.

Allrummet på nedre plan har utgång till den inglasade verandan och här går trappan upp till övre plan. Från allrummet tar man sig vidare via dubbla glasdörrar in till matsalen och från den via ett valv in till vardagsrummet med parkettgolv.

På nedre plan finns också en inre hall som har anslutning till kök, badrum, tvättrum och före detta pannrum. Badrummet är mycket rymligt och har wc, handfat och badkar. Tvättrummet har en tvättmaskin och en rostfri tvättho. Pannrummet har grovingång från trädgården. Här finns jordvärmepumpen samt dörr till vattenanläggningen.

På övre plan hittar vi en mindre hall med anslutning till de två sovrummen. Ett stort som kan göras om till två samt ett minst lika rymligt som dessutom har två gå-in-garderober. På övre plan finns också ett rymligt duschrum inrett med plastmattor. Här finns duschkabin, wc och handfat.

Markarealen är drygt 0,5 hektar och består av en härligt uppväxt trädgårdstomt med ett 15-tal fruktträd. Två mindre hästhagar, varav en med två isolerade uteboxar. Möjlighet finns att arrendera mark från granne för mer betesmark.

På gården finns en stallbyggnad med fyra boxar för stor häst samt en fölbox. Här finns även sadelkammare, höloft samt potatiskällare. Det finns vidare en uthusbyggnad med vedförråd och hönshus, en sommarbonad gäststuga med ett rum och loft samt två växthus och garage med plats för en bil.

Det här är en fantastik möjlighet att förvärva en liten fin gård som har pendlingsavstånd till städerna i södra och västra Värmland. Här bor man nära allt men utan andra hus in på knuten. Du behöver inte ens åka till stranden då det ligger en fin badvik vid Vänern bara 500 meter från huset och det finns möjlighet till båtplats.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: URBAN KIHLMAN/DIAKRIT