Milsvid utsikt

publicerad 20 april 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans värmländska gård till salu är en jordbruksfastighet med fantastiskt läge vid Grässjön i Sunnemo. Varmt välkomna till Sunnemo gård.

Vår gård ligger på östra sidan Grässjön mellan sjön och väg 246 som går genom Sunnemo. Gården har en helt fantastisk utsikt och hela 700 meter strandlinje.

Sunnemo ligger i Hagfors kommun i östra Värmland. Här finns bland annat en grundskola upp till årskurs 6, barnomsorg, fritidshem, äldreboende, matvaruaffär, frisör, inredningsbutik, caféer och idrottsplats. Orten är speciellt känd för sin rödmålade kyrka.

Avstånden från Sunnemo till de större städerna är överkomliga. Det tar en timme till Karlstad, 45 minuter till Filipstad, 20 minuter till Hagfors och på en timme tar du dig till dalagränsen. Moderata pendlingsavstånd med andra ord.

Fastigheten består av drygt 66 hektar fördelat på 36 hektar produktiv skogsmark samt 27 hektar åker. Resterande dryga tre hektar är övrig mark. Virkesförrådet består av 4927 skogskubik , boniteten ligger på 5,5 och medeltalet är 135. Skogen har nästintill lika delar tall-, gran- och löv inslag.

Bostadshuset byggdes 1910, är på 153 kvadratmeter och består av fyra rum varav två sovrum. Vi välkomnas in i hallen från verandan med gula dubbeldörrar. På nedre plan finns en hall, ett stort kök utrustat med spis och kyl samt en bakugn. Här finns också ett badrum med duschkabin samt ett vardagsrum med en gjutjärnskamin tillverkad på orten.

På övre plan finns en hall och två stora sovrum samt ett toalettrum med dusch. Huset värms med luftvärmepump och vattenburen el. Vattnet är kommunalt.

Den som gör den här gården till en riktig pärla är dess läge och alla byggnader runt gårdscentrum. Det finns inte mindre än sju olika ekonomibyggnader i olika storlekar. Bland annat en maskinhall på 71 kvadratmeter, ett djurstall för slakt på 58 kvadratmeter, en maskinhall/gårdsverkstad på 470 kvadratmeter samt ytterligare byggnader på ytterligare totalt 300 kvadratmeter.

Gården har också ett gästhus byggt 2011 på 35 kvadratmeter. Här finns en storstuga med mindre sovrum samt loft. Från gårdens växthus på 64 kvadratmeter har man producerat grönsaker till den egna gårdsbutiken inrymd på gården. Här har man också haft ett litet café med servering.

Det här är en helt fantastisk fastighet, inte bara för det fina läget utan också för att det finns så många möjligheter med alla byggnader på gårdscentrum. Odling, slakteriverksamhet, verkstad. Allt är redan färdigt att sätta igång med.

Gällande priset finns flera alternativ. Hela gården på 66 hektar har ett utgångspris på fem miljoner kronor. Det andra alternativet är att man tar bort ett skifte på ungefär 18 hektar. 48 hektar mark plus alla byggnader ger ett utgångspris på 4 200 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: LENA PERSSON SUNNEMO