Med vy över landskapet

publicerad 2 juni 2016
- Av Bo Bäckman

gts

Veckans värmländska gård till salu är en vacker, högt belägen gård med vy över landskapet. Välkommen till Högboda i Kil och Högboda gård 5.

Högboda ligger längs väg 61 mellan Kil och Arvika. En liten by som har det mesta man behöver och där föreningsandan är stark och brinnande. Här har man till och med sin egen tidning och sin egen biograf. Här finns skola och affär, en gård som producerar egen ost och en storslagen natur bland mycket annat. Bygdens stolthet är Rennstadsnipan.

Rennstadsnipans topp når 252 meter över havet, således en bra bit över högsta kustlinjen som i området ligger på runt 190 meter över havet. Från det 12 meter höga utkikstorn som Högboda byalag byggt på toppen av berget har man en fantastisk utsikt över det värmländska landskapets sjöar, skogar och berg.

Gårdens areal ligger på totalt 14 hektar vilka är fördelade på åtta hektar skog, fyra hektar åker och övrigt på två hektar. Det finns två skiften. Jakt ingår i Högboda jaktvårdsområde.

Bostadshuset är i gott skick. Det är i ett och ett halvt plan med källardel, har ett byggår från 1909 och med en boarea på 164 kvadratmeter.

På nedre plan hittar vi ett fint Marbodalkök som renoverades 2005 och som är utrustat med parkettgolv, induktionshäll, kyl och frys, fläkt, diskmaskin, ugn och mikrovågsugn. Det är också här man har utgången till det inglasade sommarrummet. Vi tittar oss vidare och hittar ett fint vardagsrum utrustat med öppen spis, en hall med klinkergolv och vattenburen golvvärme. Här finns också ett sovrum samt ett helkaklat badrum med två tvättställ, en handdukstork, dusch och golvvärme. På nedre plan finns också ett förråd.

På övre plan hittar vi ett allrum med parkettgolv och vindsgarderob. Det hel – kaklade badrummet har badkar, wc, tvättställ, handduks – tork och golvvärme. På övre plan finns dessutom två sovrum, båda med parkettgolv varav det ena har utgång till balkong i västerläge och det andra har en inredd vindsgarderob (kontor) i anslutning.

I källaren finns en tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och diskho. I källaren finns dessutom en matkällare samt ett pannrum med bergvärmepump, hydrofor, vat tenpump och centraldammsugaranläggning. Bostadsbyggnaden är utrustad med fiber.

Gällande övriga byggnader finns det på gården en gäststuga med ett rum och kök utrustat med spis och fläkt samt badrum med dusch, varmvattenberedare, wc och tvättställ. Badrummet är på cirka 25 kvadratmeter och renoverat 1991.

Huset har också ett inglasat uterum och en vedeldad bastu samt ett däck med ett härligt spabad.

På gården finns också ett magasin med inredd pub, vedförråd och loft, en ekonomi-byggnad med enkelgarage, dubbelgarage, förråd, inrett rum och loft. Samt en ekonomibyggnad med tvätthall med wc och dusch.

Till tvätthallen finns oljeavskiljare, egen borrad brunn och egen trekammarbunn. Pannrum, kontor och rymlig hall.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: JOHAN HÖWLER /Husfoto