Med vy över åkrarna

publicerad 18 maj 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård ligger högt och vackert med vy över åkrarna runtomkring. På gården finns ett bostadshus i två plan och bland annat en ekonomibyggnad med möjlighet till djurhållning. Välkommen till Backarna, där Ute i Kil.

Vår gård hittar du långt ute på landet med ungefär lika långt till Kil, Högboda och Edsvalla, cirka en och en halv mil. Vägen till gården går in söderut från väg 61 strax sydväst om Fagerås där väg 61 och E45 möts.

Gården har en areal på 23,5 hektar enligt skogsbruksplanen. Den taxerade arealen är lite mindre. Den produktiva skogsmarken uppgår till 17,3 hektar, inäga 4,6 hektar och övrigt 1,6 hektar.

Värt att notera är dock att två skiften håller på att regleras bort från fastigheten och att den slutliga arelaen kan först fastställas när den slutliga regleringen är klar.

Det finns tre skiften och den produktiva skogsmarken har ett virkesförråd på 1725 skogskubik och en bonitet på fem.

Bostadshuset är i två plan och har byggnadsår 1909. Det har fem rum, varav tre sovrum och en boyta på cirka 164 kvadratmeter. På nedre plan finns en hall, ett fint, rymligt kök med grå snickerier och är utrustat med spishäll, fläkt, vedspis, diskmaskin, kyl och ugn. På golvet ligger platsmatta.

I tvättstugan finns tvättmaskin och tvättho, här finns också flera skåp för förvaring. På nedre plan finns dessutom ytterligare en hall, ett toalettrum med wc och tvättställ samt ett stort vardagsrum med parkettgolv och öppen spis.

På övre plan hittar vi en möblerbar hall, ett badrum med wc, dusch och tvättställ. Här finns också tre sovrum i olika storlekar. I bostadshusets källare finns pannrum och jordkällare.

Byggnaden blev tilläggsisolerad 1980, har tvåglasfönster och taket är beklätt med plåt. Vatten är enskilt i form av borrad brunn och avloppet är enskilt i form av egen trekammarbrunn med infiltration från 1990.

Byggnaden värms av vedpanna med ackumulatortank samt med elpatron och en äldre ackumulatortank. Även ett relativt nytt expansionskärl finns.

Gällande övriga byggnader finns på gården en före detta tvättstuga i sämre skick. Ett pumphus med pump och hydrofor, ett förråd i sämre skick, ett hönshus/förråd i sämre skick samt en ekonomibyggnad med hönshus, förråd, ladugård och loge. Dessutom finns en garagebyggnad på gården.

Priset på den här fina fastigheten är 1 595 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: JOHAN HÖWLER/ STUDIO 054