Med utsikt över Lersjön

publicerad 25 maj 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu ligger vid Lersjön nordväst om Sunne. Här ligger gården med stort G, natursköna vyer, fantastiskt läge och ett välskött bostadshus. Välkommen till Sundstorp 77 i Sunne kommun.

Till Sundstorp kommer du om du efter att ha passerat Sunne på E 45 svänger mot Södra Viken. När du passerat naturbruksskolan är det inte långt kvar tills vägen till Sundstorp går in till vänster.

Gården ligger i ett ogenerat läge, natursköna vyer och mark ner till Lersjön med egen strandlinje. Den består av 70 hektar varav 61 hektar produktiv skogsmark fördelat på två skiften med ett virkesförråd om cirka 10 000 skogskubik.

Cirka åtta hektar inägomark med härligt västerläge vid gården som sträcker sig ner till Lersjön med strandlinje på 500 meter. Jakträtt ingår inom Sunne västra VVO om 4900 hektar för älg och småvilt.

Bostadshuset är mycket välskött och renoverat med utsikt över ägorna och sjön. Det består av sex rum och har ett stort kök med vedspis, fyra sovrum och stora sällskapsytor på nedre plan. Men vi går väl in och tittar hur det verkligen ser ut.

Entrén har bra avhängningsytor och förvaring i skjutdörrsgarderob. Här ligger klinker på golvet med golvvärme. Badrummet ligger i anslutning till entrén med kakel på vägg och klinker på golv med golvvärme. Utrustningen består av duschkabin, wc och kommod.

Köket är stort och ljust och renoverat -05 med matplats vid fönster med härlig utsikt mot söder. Här finns vedspis med murad spiskupa samt bra bänkytor och fönster över diskbänk. Köket har två hoar, hällspis, inbyggnadsugn, kyl och diskmaskin.

Det är öppen planlösning mellan kök och vardagsrum med öppen spis med kamin. Ljust rum med fönster mot söder och väster ger ett härligt ljusflöde till rummen.

Fortsätt genom vardagsrummet, renoverat -14, och du når hallen med utgång till den västra sidan av huset. Här finns även trappan till övre plan. Matsal på nedre plan med kakelugn.

Här finns fönster mot norr och väster. Vitmålat trägolv och trätak. På nedre plan finns också ett rum som används som sällskapsrum med fönster mot norr och öster och här finns luftvärmepumpen placerad.

På övre plan finns en hall med utgång till balkong med fantastisk utsikt över ägorna och ner mot sjön i väster. Stor klädkammare/vindsgarderob finns vid hallen. Här på övervåningen finns också ett stort sovrum med plats för dubbelsäng, stor klädkammare och fönster mot söder.

Fortsätt genom rummet och du når en hall och ingång till badrummet på övre plan med badkar, wc och tvättställ. Här finns även en tvättstugeavdelning med tvättmaskin och torktumlare. På övre plan finns också ett sovrum med fönster mot norr, samt ett sovrum som idag används till kontor.

Bostadshuset är en villa i ett och ett halvt plan som värms av direktverkade el. Det är välhållet med löpande renoveringar gjorda under de senaste åren.

På gården finns en maskinhall med stora skjutportar med hög takhöjd för traktor och dylikt. Det finns också en ekonomibyggnad med renoverad och inredd del med isolerat gästrum med dusch, wc och tvättställ. Bastu med glasdörr samt del av ekonomibyggnad med carport, förråd och vedbod.

Ytterligare en stor ekonomibyggnad med magasin och ladugårdsdel, en sädesbod med loft samt båthus och tvättstuga vid sjön. På gården finns också jordkällare samt markstensbelagd uteplats på framsidan av huset.

Text: MARI NÄLSÉN