Med sjöutsikt över Lilla Lungen

publicerad 12 april 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu är en mindre gård cirka fem kilometer nordväst om Storfors. Mycket fint och högt läge med utsikt över sjön Lilla Lungen. Fastigheten är på drygt fyra hektar och bebyggd med ett boningshus på fyra rum och kök och ett uthus. Välkommen till Bjurbäcken Lungstorp i Storfors.

Veckans gård hittar vi norr om Storfors på vägen mot Filipstad. Man har utsikt över sjön Lilla Lungen, en sjö där stränderna mestadels är bevuxna med vass, stränderna är inte så badvänliga för barn men de som är simkunniga kan bada från brygga eller klippor.

För fiske är artbeståndet gädda, abborre och vitfisk. Fiskekort krävs för handredskap utom för barn under 16 år.

Lungsunds FVOF är namnet på fiskevårdsområdesföreningen och där ingår också Stor Lungen och Öjevettern i Bergslagskanalen. Den som äger fastighet gränsande till sjöarna inom Fiskevårdsområdet har rätt att köpa fiskerättsbevis. Då ingår även rätten att fiska med nät.

Gårdens boningshuset är tillbyggt och delvis renoverat. Luftvärmepump och flera eldstäder för värme ger låg driftskostnad. Uthuset är renoverat och invändigt välvårdat. Här finns gott om plats för eventuella hästboxar om man skulle vilja. Marken består mestadels av betesmark. Lite skog söder om uthuset. Totalarealen är knappt fyra hektar.

Interiört i bostadshuset består nedre plan av en entré, stor hall, tvättavdelning och ”gamla badrummet”, stort kök, vardagsrum och i den tillbyggda delen, sovrum och ett nytt badrum med förberedd bastu.

På övervåningen finns en stor hall som är delbar till rum och hall, ett sovrum och garderober under snedtak. I hallen finns en lucka ner till ett mindre ”källarutrymme”. Ett fint och välvårdat gammalt hus med vissa delar helt nyrenoverade.

Köket är ett stort bonnkök med gul bröstpanel och gula luckor. Rostfri diskbänk, kyl, frys och spis. I köket finns också en stor täljstenskamin och bakugn. Huset har två badrum, ett nytt och ett gammalt. Det gamla har våtrumsvägg och plastmatta på golvet. Här finns handfat, duschhörna och WC.

Det nya badrummet har plastmatta på golvet och målad väv på väggarna. Kakelklädd duschhörna. Här finns en tvättställskommod, duschhörna, WC och en förberedd bastu. Tvättavdelning i anslutning till det gamla badrummet, delvis våtrumsvägg och plastmatta. Tvättmaskin, torkskåp, varmvattenberedare och en rostfri ho.

Gällande övriga byggnader finns ett stort uthus som är delvis renoverat Den total ytan är på cirka 165 kvm och innehåller bodar, garage, ladugård med mera. In- och utfart sker genom en öppning i uthuset. Med fastigheten följer småviltsjakt på egen mark.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: BOCENTRUM