Närhet till sjön

publicerad 8 december 2016
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu är en lantligt belägen fastighet mitt emellan Årjäng och Töcksfors. Här finns ett bostadshus samt ekonomibyggnader som består av ladugård, maskinhall, förrådsbyggnad med stall. Välkommen till Rössbyn, i Holmedal.

Veckans gård till salu är en lantligt belägen fastighet mitt emellan Årjäng och Töcksfors. Här finns ett bostadshus samt ekonomibyggnader som består av ladugård, maskinhall, förrådsbyggnad med stall. Välkommen till Rössbyn, i Holmedal.

Holmedal hittar man mellan Årjäng och Töcksfors, cirka åtta kilometer sydost om det sistnämnda invid E18. Det finns flera saker som orten är känd för, bland annat en vinst i vi i femman men kanske främst för att Karl XII övernattade i Holmedals prästgård ett flertal gånger då han förberedde fälttågen mot Norge 1716 och 1718. Ett Karl XII-porträtt samt några bruksföremål från äldre tider förvaras i stugan där han troligen bodde.

Vår gård är under avstyckning och kommer efter förrättning att ha en areal på 0,9 hektar trädgårds – tomt. Mangårdsbyggnaden är i ett och ett halvt plan med källare, byggt 1920 men ombyggt 1971. Det har tvåglasfönster och värms med direktverkande el, kamin och vedspis. Vatten och avlopp är enskilt.

Gården ligger bara ett stenkast från sjön Struven där det finns ett dokumenterat bra fiske av gädda, abborre, braxen, mört, sik och lake.

Mangårdsbyggnaden är stor och rymlig, består på nedre plan av en hall med träpanel på väggen och plastmatta på golvet. Här finns också trappan upp till övervåningen. Vidare finns ett sovrum, alternativt kontor, och ett allrum med parkettgolv och kamin.

Köket ligger i anslutning till allrummet och har utgång till verandan. Här finns vedspis, spis, fläkt och kyl. Innanför köket ligger en tvättstuga utrustad med tvättmaskin och med garderober för förvaring.

Vardagsrummet på nedre plan har stora fönster med sjöutsikt. På golvet ligger parkettgolv och det har öppen spis. Här finns också utgång till en stor altan i väst och sydläge som har utsikt över sjön.

På nedre plan finns också ett badrum utrustat med WC, tvättställ och dusch samt ytterligare ett sovrum. På övre plan finns en övre hall , ett enkelt kök med spis, ett badrum där vattnet inte är inkopplat ett sovrum och ett allrum.Längst ned i källaren finns två garage samt tvättrum, pannrum samt ett WC-rum med tvättställ och WC.

På gården finns flera andra byggnader, bland annat en lillstuga på omkring 45 kvadratmeter som är inredd med kombinerat kök och vardagsrum och med ett loft som övervåning.

Det finns också en stor ladugårdsbyggnad på cirka 360 kvadratmeter, en maskinhall på cirka 130 kvadratmeter som byggdes 1993. Den är isolerad, har fyra meters takhöjd och garageport. Det finns också en förrådsbyggnad med stalldel på gården. Priset på den här fina fastigheten är 1 300 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: HELENA OSCARSSON HAMMAR