Med högt virkesförråd

publicerad 8 oktober 2015
- Av Bo Bäckman

geteess910

Veckans värmländska gård till salu är en fin skogsegendom med en areal på drygt 50 hektar och med ett skogsförråd på 7 717 skogskubik och med bostadshus och övriga byggnader i behov av renovering. Välkommen till Bäcken Där Framme i Svaneholm.

Kör E18 mot Oslo och när du passerat Värmlands Nysäter har du 13 kilometer kvar tills det är dags att svänga mot Svaneholm. I Hallanda väljer du avtagsvägen till höger mot Ödebyn, efter cirka tre kilometer håller du till vänster i korsningen och fortsätter cirka 200 meter tills vägen delar sig. Ta här till vänster och kör cirka 300 meter och sedan vänster återigen in på en mindre grusväg. Efter cirka 350 meter befinner du dig på fastigheten med boningshuset på höger sida. Du är framme.

Egendomen består av flera fastigheter och utgör tillsammans ett väl samlat fastighetsinnehav. Den produktiva skogsmarken uppgår till cirka 49,3 hektar och har ett beräknat virkesförråd om ca 7 717 skogskubik. Det går att föryngringsavverka cirka 2 900 skogskubik inom planperioden och gallra ungefär 1 000 skogskubik. Röjningsbehov föreligger på 16 hektar vilket är att rekommendera. Inägomark om cirka 2,3 hektar som ligger i anslutning till gårdscentrum och som är lämpligt som betes-/hagmark. Bostadshus och övriga byggnader är i behov av renovering.

Fastigheterna ingår i Dalboreddens vvo. Ett trevligt inslag på fastigheten är bäcken som rinner här igenom, dels det porlande ljudet och så möjligheten att få viss fri ström, 5 400 kWh/år.

Bostadsbyggnaden är i ett och ett halvt plan med tre rum och kök. Boarea är 60 kvad – ratmeter med en biarea på 66. Byggår 1880 och tillbyggd 1911. Det finns en grävd brunn på tomten med en ledning in till huset. Det finns även en ledning från huset till ladugården med vatten från den grävda brunnen samt en äldre trekammarbrunn utan infiltration.

Uppvärmning sker via direktverkande el med oljefyllda element. Det finns två eldstäder, en vedspis i köket och en öppen spis i vardagsrummet, Fastigheten producerar egen ström om 5 400 kWh/år via kraftstation i en grävd kanal på fastigheten. Förbrukas mindre än 5 400 kWh så får man överskjutande del tillbaka i pengar.

När man går in i bostadshuset möts man av en entréhall med en mindre skrubb under trappen, vidare ett hygienrum med badkar, WC och tvättställ. Köket har målade köksluckor och vedspis. Här finns äldre vitvaror samt en äldre spis med tre plattor.

Innanför köket finns ett sovrum med två inbyggda garderober. Vardagsrum med parkettgolv, öppen spis och utgång till den inglasade altanen på framsidan av huset. Övervåningen är oisolerad och oinredd.

I källaren finns hydroforen och vattenpumpen till kallkällan på tomten. Det är ett ouppvärmt utrymme med stengolv.

På gården finns en ekonomibyggnad bestående av timrad ladugårdsdel och loge. I ladugården finns gjutet golv och tre boxar med låg takhöjd. Vattenledning indragen från bostadshus och det finns el.

En oisolerad byggnad finns också på fastigheten och som har använts som hönshus och vedskjul. Det finns dessutom en traktorbod och en vedbod på fastigheten.

Text: MARI NÄLSÉN