Med gräns mot Vänern

publicerad 26 augusti 2016
- Av Bo Bäckman

gts

Veckans värmländska gård till salu är en bebyggd jord- och skogsfastighet med bostadshus, ekonomibyggnader och snickarbod. Fastigheten gränsar till Vänern och vid sjön finns en äldre stuga. Välkommen till Örrud i Säffle kommun.

Du hittar vår gård ute i Ny, en bit ut på Värmlandsnäs som går ut i Vänern i en halvö från Säffle. Här finne en jordoch skogsfastighet med ett gårds centrum med bostadshus, ekonomibyggnader och snickarbod.

Bostadshuset är i ett plan med tre rum plus en stor entréhall som kan användas som exem pelvis kontor. Byggåret är 1909 men det byggdes till 1985. Boarea är 100 kvm med en tillbyggnadsyta om 40 kvm. Enskilt vatten och avlopp. Bostadshuset värms med direktverkande el via radiatorer samt elvärme i taket i vardagsrummet. Det går även att elda med ved i vedspisen eller i braskaminen.

En rymlig entréhall/kontor tar emot oss. Här finns bra förvaringsmöjligheter med garderobslängor, förvaringsskåp och en äldre frysbox. Vidare in i huset kommer man till en mindre hall med badrummet till vänster och ett sovrum/tv-rum till höger.

Badrummet är renoverat på 2000-talet med plastmatta på väggar och golv. WC, tvättställ och duschplats. Här finns också en tvättmaskin och en Pax-fläkt. Sovrum/tv-rum har en dubbelgarderob samt ett linneskåp.

Rakt fram finns köket. Kök med luckor från tiden kring millennieskiftet och utrustat med en spis och kombinerad kyl/frys. Vedspis finns samt en bakugn som just nu inte är brukbar. Köket är öppet mot vardagsrummet där det finns en braskamin och en utgång till den inglasade altanen på framsidan av huset. Innanför köket finns ett sovrum med laminatgolv och ljus blommig tapet. Inbyggda garderober och förvaringsutrymmen. Bostadsbyggnaden har inte fiber indraget.

Gårdscentrum är väl samlat, här finns en vidbyggd carport med grusbädd och i carporten finns el indraget. Ekonomibyggnaden är på 190 kvadratmeter och inrymmer en verkstad/ traktorgarage med gjutet golv och lägre takhöjd, större traktorgarage med jordgolv, loge samt vedförråd /snickarbod. El finns installerat i byggnaden.

Magasinet är byggt i trä med eternittak/plåttak. Goda förvaringsutrymmen samt ett loft. Byggnaden som kallas slaktboa står på plint med träfasad och plåttak. El med 3- fasuttag och jordfelsbrytare finns installerat i byggnaden. Kan exempelvis användas som hobbyrum eller liknande. Vatten finns inte indraget.

Vid sjön ligger en mindre stuga med ett rum i mycket dåligt skick. Stugan står på plint och har träfasad och plåttak. Hängrännor och stup – rör i plast. Sjövatten med ett enkelt köksavlopp samt gasol till spis och kyl, inglasat uterum. Utedass. Stugan nås via en gångstig från gårdscentrum.

Den produktiva skogsmarken om cirka 4,9 ha och inägomark om cirka 2,8 ha. Virkesförrådet uppgår till drygt 1000 meter. Inägomarken är utarrenderad under 2016. Fastigheten ingår i Örrud-Dalen älgskötselområde. Småviltsjakt sker på egen mark.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: SARA VILAGOS


Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration – 50 nummer per år (endast 495 kr)
Följ oss: Facebook och Instagram