Med en utsikt att dö för

publicerad 24 augusti 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans värmländska gård till salu har en lång strandlinje i sjön Lelång som är en del av Dalslands kanal. På fastigheten finns bostadshus samt två gäststugor, varav en helt intill vattnet, och även en ladugård. Välkommen till Bustelund Toverud 2 i Årjängs kommun.

Precis i hörnet där Värmland går över i Västra Götataland nästan så långt sydväst som du kan komma i vårt landskap, hittar du veckans fastighet. Här är det nästan närmare till norska än till närmaste svenska centralort.

Vår fastighet har ett unikt läge med lång strandlinje i Lelång som är en del av Dalslands långa kanal. Strandlinjen är spännande med uddar och vikar och badmöjligheter och från huset är det panoramautsikt över sjön. På fastigheten finns bostadshus samt två gäststugor, varav en helt intill vattnet, och även en ladugård.

Fin gårdsbild ger många möjligheter. Gården kan fungera både som fritidsboende eller om man vill bo året runt och kanske ha lite djur.

Arealen uppgår till cirka 8,5 hektar och enligt nyupprättad skogsbruksplan är den produktiva skogsmarken 3,7 hektar. Virkesförrådet beräknas uppgå till 423 skogskubik. Åkermarken är cirka 4,1 ha. Till fastigheten hör jakt – rätt i Blomskogs västra VVO.

Huset är trevligt med praktisk planlösning. Det har fem rum, byggår 1909 och bo – arean är 115 kvadratmeter med en biarea på 15. Det har enskilt vatten och avlopp och värms av direktverkande el. Från verandan kommer man in i hallen. Här finns trappan till övervåningen.

Direkt till vänster finns ett sovrum med heltäckningsmatta på golvet och utrustat med garderob. Rakt fram från hallen ligger vardagsrummet där man kan gå ut på tomten. På golvet ligger trägolv och man har sjöutsikt från stora fönster som vätter åt två håll.

Till höger från hallen ligger kammaren som har heltäckningsmatta och fem garderober.

Huset har en planlösning så man kan gå runt, köket nås från både vardagsrummet och kammaren. Det är utrustat med kyl o frys samt spis och utanför köket finns en köksentré. Från den kommer man till badrummet som är utrustat med WC, tvättställ, dusch samt hydrofor för vatten.

På övervåningen finns en möblerbar hall, vindsförråd samt två sovrum.

Gårdens andra byggnader, gäststugorna, ligger helt nära sjön. Gäststugan/lillstugan har allrum och ett pentry med spis och kyl samt en stor veranda med sjöutsikt. Den andra ligger helt intill vattnet. Här finns altan med ett enkelt utekök med vatten från sjön och varmvattenberedare.

I allrummet finns en vacker fungerande öppen spis. I stugan finns också ett litet sovrum samt en köksdel med vedspis. Ladugården har bland annat loge och djurstall.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: HELENA OSCARSSON HAMMAR


Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration – 50 nummer per år (endast 495 kr)
Följ oss: Facebook och Instagram