Med anor från 1700-talet

publicerad 15 september 2016
- Av Bo Bäckman

gts

Veckans gård till salu har anor från slutet av 1700- talet. Gården består av ett vackert bostadshus, två stora uthusbyggnader samt nästan nio hektar mark. Välkommen till Svartensvensvägen 9 i Munkfors.

Munkfors hittar du nästan mitt i Värmland och befolkningsmässigt är det Värmlands minsta kommun men storlekmässigt är bara Hammarö mindre. I Munkfors känner alla varann och det är aldrig särskilt långt till Klarälven.

I den gamla nedlagda bruksmiljön kan du insupa den speciella atmosfären från forna dagar och besöka muséet eller en konstutställning. Laxholmens kulturhus erbjuder inspirerande utställningar i annorlunda miljö. Klar älvbanan är 90 km bilfri asfaltväg där den sportige kan cykla eller vandra i vacker natur från Karlstad till Hagfors.

Munkfors har ett varierat näringsliv med flera stora arbetsgivare. Det är också enkelt att pendla till närliggande orter.

Vår gård ligger nära tätorten men väster om själva centrum, ute på öppet fält med milsvid utsikt. Bostadsbyggnaden har en boarea på 130 kvadratmeter, består av tre rum och byggåret är från sent 1700-tal. Hela huset andas äldre atomsfär på ett mycket trivsamt sätt. Vatten och avlopp är kommunalt.

På nedre plan finner vi en entré hall med platsmatta och träpanel på väggen. Har finns också garderob med elcentral och varmvattenberedare. Även trappan upp till andra våningen finns här. Rakt fram i hallen kommer duschrummet med klinker på golv med golvvärme och kakel på väggar.

Till höger i hallen finns köket med fina trägolv, kakel och tapet på väggar. Plats för matbord. Utgång till trädäck. Köket är utrustat med vedspis, häll, ugn, disk – maskin och kylskåp.

Vedspisen är magnifik med sin spiskåpa och går fint ihop med de dalablå kökssnickerierna. Vidare kommer vi till vardagsrummet som har ett vackert trägolv. Fönstren vetter åt flera väderstreck och ger ett fint ljusinsläpp.

Tillbaka i hallen tar vi oss upp till våning två. Det som möter oss där är en hall med trägolv och sen ett allrum med kamin samt ett sovrum med skjutgarderober. Sovrummet har egen toalett med klinker på golv med golvvärme och tapet på väggar och är utrustat med toalett och tvättställ.

Gårdens areal uppgår till 8,7 hektar varav 7,6 betecknas som produktiv skogsmark med ett virkesförråd på 884 skogskubik. Till gården hör också två stora uthusbyggnader. Utgångspriset på den här fina fastigheten är 975 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN