Ljusa tapeter och lågpris på el

publicerad 16 december 2016
- Av Bo Bäckman

Välkommen till gården Grafås med anor från 1800-talet som är veckans gård till salu. Här finns ett välskött bostadshus med ljust, öppet läge och vattenburen värme. På gården finns även två uthusbyggnader, jordkällare, pumphus och pannrum med kulvert in till bostaden.

Fensbol ligger ungefär 10 kilometer norr om Torsby. Strax norr om orten finns Hovfjället med Sveriges sydligaste fjällnatur, som även är ett naturreservat. Där finns både alpin skidåkning och längdskidspår i vacker natur. Fina fiskevatten! Sommartid finns fina vandringsleder.

Här finns bland annat älven Ljusnan och sjön Hänsjön med en rastplats som vid flera tillfällen blivit vald till en av Sveriges mest omtyckta. I Fensbol finns elljusspår och fotbollsplan.

Ca 10 km söderut finns Torsby. Där kan du kombinera sommar och vinter året om. I skidtunneln råder full vinter och här samsas hängivna skidåkare med glada amatörer. Badhuset har tropiskt klimat med 30 grader i vattnet.

I närheten av Fensbol finns kultur för alla. Konstnärsgården i Vägsjöfors bjuder på glas-, textil-, fotooch bildkonst. Även på Sahlströmsgården och Bovilgården i Utterbyn finns finkulturella oaser.

Vår gård har en areal på knappa sex hektar bestående av åkermark och trädgårdstomt. Till fastigheten hör dessutom sex aktier som ger 2 700 kWh fri el per år.

Bostadsbyggnaden består av fyra rum och kök och har en boyta på 100 kvadratmeter. Den byggdes någon gång under 1800-talet. Vatten och avlopp är enskilda och byggnaden värms med panna i jordkällaren och kulvert in till bostadshuset.

Bostadshuset har ett stort och ljust läge. På entréplan finns hall med grått klinkermönstrat laminatgolv och vita väggar. Här står också frysboxen. Köket har fönster i två väderstreck och är utrustat med ugn, spisfläkt, mindre kyl samt mikrovågsugn. Bänk- och skåpsinredning med vita, släta, målade luckor och trämönstrade laminatbänkskivor.

Vidare ett genomgångsrum med trämönstrat laminatgolv och ljus tapet innan vi når vardagsrummet med parkettgolv och även här en ljus tapet. Här finns luftvärmepump samt en garderob. Duschrummet har wc, handfat, duschkabin och tvättmaskin. Innanför duschrummet finns förråd/städskrubb med en bakugn som inte är i bruk.

Från vardagsrummet nås en trappa till övre plan med en hall som har utgång till balkong. Här finns också två sovrum, varav det ena har en vindsgarderob inredd till klädkammare. Båda rummen har gott om förvaring i form av garderober. Längs hela östra gaveln finns idag oinrett utrymme. Detta kan med fördel göras om till exempelvis fler sovrum.

På gården finns flera olika byggnader. En ekonomibyggnad med vidbyggt vedförråd och murad ladugårdsdel. Maskinhallen inrymmer ett stort utrymme och har tre högportar.

Ett pumphus med gjutet valv inrymmer vattenpump vattenfilter och rostfritt hydroforkärl. Jordkällare som pannrum samt ytterligare en stensatt jordkällare. Priset för den här fina fastigheten i Fensbol ligger på 895 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: ANKI HARALDSSON /HUSFOTO