Liten gård i kunglig socken

publicerad 12 oktober 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu hittar du i Gustavaskogen där den här lilla trevliga gården ligger. Här finns ett 1,5- planshus med med tre rum och kök, gäststuga och ekonomibyggnad.  Välkommen till Dragsjöberg 12.

Gustav Adolf socken ingår sedan 1974 i Hagfors kommun och går i folkmun under namnet Gustava. Tätorten Geijersholm, småorten Gustavsfors och Gustav Adolf kyrka ligger i socknen. Namnet fick socknen 1791 efter den dåvarande kronprinsen som sedermera blev Gustav IV Adolf.

Gustav Adolfs socken ligger nordost om Hagfors kring Uvån och sjön Deglunden med sjöarna Knon och Naren i norr och Stor-Ullen och Lill- Ullen i söder.

Socknen är odlingsbygd vid vattendragen och sjöarna och är i övrigt en kuperad moss- och sjörik skogsbygd med höjder som i öster når 476 meter över havet.

Vår gård hittar vi norr om Geijersholm invid sjön Deg – lunden. Fastigheten har en areal på drygt fyra hektar enligt skogsbruksplan som är fördelade på skog 2,9 hektar och övrigt 1,5 hektar i två skiften. Virkesförrådet uppgår till 540 skogskubik, skogen är grandominerad och har 7,7 i bonitet per hektar och år.

Bostadshuset byggdes 1909, är i ett och ett halvt plan med två rum varav ett sovrum. Boarean är 91 kvadratmeter och bostadshuset har en biarea på 10. Under åren har några renoveringar genomförts. En tilläggsisolering 1979 och ett takbyte 1980. Även fönstren har bytts, en braskamin är installerad och provtryckt och så har man byggt en gäststuga på 35 kvad ratmeter i västläge.

Bostadshuset värms av direktverkande el med oljefyllda element, kamin och luftvärmepump. Vatten och avlopp är enskilt. På nedre plan ligger en hall med plastmatta och tapet på väggarna, vidare ett vardagsrum med trägolv där också täljstenskaminen från 2009 finns.

I köket är det bröstpanel och tapet på väggarna och köksinredningen kommer från Ballingslöv. Köket är utrustat med spis, fläkt, kakel och kombinerad kyl/frys.

På övervåningen finns en hall, ett badrum med toalett, badkar, tvättställ, tvättmaskin och tvättbänk. I sovrummet är det trägolv samt en garderob med snedtak där varmvattenberedaren är belägen.

Gäststugan är i ett plan och byggdes 2007. Även den har två rum och kök varav ett sovrum. Planlösning i form av en hall, ett allrum med köksdel med köksinredning i björk, kakel, spisfläkt samt kylskåp.

Ett badrum med toalett, duschkabin, tvättställ, varmvattenberedare och fläkt finns också samt ett sovrum. Fiber är på gång och beställt och till gäststugan hör en uteplats på 18 kvadratmeter.

Gällande övriga byggnader på gården så finns det även en ekonomibyggnad på 109 kvadratmeter. Fastighetens utgångspris är på 900 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: SKOGSMÄKLARNA