Lantgård med inriktning mjölk

publicerad 10 november 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu är en vackert belägen fastighet cirka 16 kilometer norr om Sunne centrum. Här finns en bostad, lagom med mark och en hel mjölkladugård. Välkommen till ”Kûûl”, Ivarsbjörke 263 i Sunne kommun.

Till Ivarsbjörke kommer du om du tar vägen öster om Fryken och kör norrut, vår gård ligger öster om den vägen i närheten av Björka älv.

Har du drömt om att starta upp mjölkproduktion kan det här absolut vara gården för dig. Här finns nämligen en mjölkladugård som var i drift fram till 2009. Här finns plats för 38 kor, rörmjölkning, mjölkrum, kulvert med utgödsling, loge med spann målstork, höloft med tre torkar och höfördelare, spånskjul, vidbyggd traktor- carport och en vedbod på baksidan av ladugården. Låter det inte för bara för att vara sant?

Bostadshuset rymmer 5 rum. Här finns en hall med plats för avhängning av ytterkläder. på golvet ligger klickgolv och väggarna är klädda med bröstpanel och papperstapet.

Köket är stort med bra arbetsytor och gott om förvaringsutrymmen tack vare det gammeldags ”gå in” skafferiet. Fönster som vetter mot öster och söder ger ett härligt ljusinsläpp. Väggarna är klädda med blåmålat väggmaterial kombinerat med papperstapeter i matchande toner.

På golvet ligger en träliknande plastmatta och köket är utrustat med: spis, fläkt, kyl, frys, diskmaskin och kökspanna.

Vidare på nedre plan finns en kökskammare/sovrum med fönster som vetter mot norr och öster. Vardagsrummet har parkettgolv och ljusa papperstapeter och ljusinsläpp från norr. Från vardagsrummet finns en serveringsgång som leder till kökskammare/ sovrum.

På nedre plan finns dessutom duschrum toalett, tvättställ och dusch samt ett pannrum.

På övre plan finns en möblerbar hall. I anslutning till den finns flera garderober och en vindsgarderob. Vidare ett sovrum med vindslucka och två sovrum med garderober.

Nytt tak lades 2014 och ett nytt minireningsverk installerades 2016. Det finn ett stort inglasat uterum i söderläge och huset värms med vattenburen värme för ved kombinerat med solpaneler för varmvatten.

På fastigheten finns även en mindre stuga, en garagebyggnad med tillhörande carportar för traktor samt sågverksutrymme. En magasinsbyggnad samt växthus finns också på gården. Två djupborrade vattenbrunnar varav den ena försörjer bostadshuset och den andra försörjer ladugården. Marken består av två skiften.

Markens fördelning är 65,6 hektar varav 38,4 hektar skogsmark samt 24,1 hektar åker. Virkesförråd är enligt skogsbruksplan upprättad 2016 6183 m3sk. Medelbonitet om 6,8 m3sk. Jakträtt i VVO.

Priset på den här fina fastigheten är 3 900 000 kronor eller högstbjudande.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: CAMILLA CLASSON /HUSFOTO