Jordbruksfastighet med fin trädgård

publicerad 10 augusti 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu är en jordbruksfastighet med bra läge. Den har en mycket fin gårdsbild med bostadshuset och tillhörande tomt med en uppväxt gammaldags fin trädgård med fruktträd, syrénberså och gamla perenna växter. Välkommen till Signebyn 61 i Sillerud.

Veckans gård är är belägen i Signebyn som ligger ca 5 km söder om Svensbyn, där det finns skola, lanthandel med café och även en 18-hålsgolfbana. Inom nära avstånd finns badplats i sjön Östra Silen.

Uppdelad på två områden varav det ena är bebyggd med bostadshus och ekonomibyggnader och har åkermark intill. Skulle fungera ypperligt som hästgård. Andra området ligger längre söderut och består av mestadels skog.

Enligt en nyupprättad skogsbruksplan uppgår den produktiva skogsmarken till 9,2 ha och åker till 3,3 ha. Virkesförrådet beräknas till 2851 skogskubik och en bonitet på 8,6. Jakträtt i Harnäs VVO ingår.

Bostadshuset är rymligt och har en trevlig, fin planlösning med stor potential. Det är i ett och ett halvt plan med byggnadsår 1909. Har enskilt vatten och avlopp och värms med direktverkande el och kaminer.

Från husets framsida kommer man in i hallen från en fin gammaldags veranda. På golvet ligger platsmatta och trappa till övervåningen ligger rakt fram.Till höger från hallen ligger en kammare med kamin.

Till vänster ligger den andra kammaren som har en kakelugn. Rakt fram från kammaren ligger den stora salen som också den har en kakelugn.

Köket är gammaldags och mycket trivsamt. Det är utrustat med spis, fläkt, kyl o frys samt skafferi. Från köket kommer man till en praktisk köksentré med gott om plats för avhängning av ytterkläder.

Från köket kommer man mot salen, genom en liten hall där det på ena sidan finns ett litet utrymme där tvättmaskin finns, och på andra sidan finns badrum med WC, tvättställ och dusch.

På övervåningen finns en stor rymlig hall med två rejäla vindsutrymmen som kan inredas som t ex klädkammare eller små sovutrymmen. Vackert gammalt trägolv i vindsutrymmena och synliga timmerväggar. På övervåningen finns också tre sovrum.

Gällande övriga byggnader finns på gården ett garage, bytt på 1990-talet med grusgolv, ett gammalt uthus i dåligt skick samt en stor ladugård innehållande vagnslider, djurstall med två små boxar, kostall och loge samt vedförråd.

Text: MARI NÄLSÉN