Jaktfastighet på 127 hektar

publicerad 25 november 2016
- Av Bo Bäckman

z-gts

Veckans värmländska gård till salu är ett tillfälle för den jaktintresserade som vill ha en jaktmark. Här finns bra sådana vid Älgsjön. 114 hektar av marken är naturvårdsreservat och på gården finns ett bostadshus i äldre stil.

Tegen hittar du en bit öster om Årjäng mitt i Glaskogens naturreservat som är välkänt för turister från både när och fjärran som vill vistas ute i naturen. Gårdens areal uppgår till totalt 121 hektar fördelat på 115 hektar skog, fyra hektar impediment samt åker, ett hektar, och bete lika mycket. Allt ligger samlat i ett skifte.

Arealuppgifter enligt taxerad areal. Totalt 121 ha, fördelat på skog 115 ha, impediment 4 ha, åker 1 ha, bete 1 ha. 114 hektar av marken är naturreservat vilket innebär att ingen skogsvård får bedrivas. Jakt är däremot tillåten på fastigheten.

Fastigheten är egentligen två. Silleruds Tegen 1:21 innefattar bostadshuset och omkring 4,7 hektar mark. För denna del av fastigheten förväntar man sig en prisbild runt miljonen eller högstbjudande.

Den andra delen är Silleruds Tegen 1:18 – Naturreservatet på 114 hektar där man har jakträtt men inte möjlighet att bedriva skogsvård. Prisbilden för det är 200 000 kronor eller högstbjudande.

Totalt sett hamnar alltså priset på 1 200 000 kronor. Det går bra att lägga bud på fastigheterna en och en eller delar av samt båda tillsammans.

Bostadbyggnaden är i två plan. Byggnadsåret är 1909 och huset har sex rum. Boarean beräknas vara 173 kvadratmeter. Huset har timmerstomme och det finns el indraget.

Huset är vackert i all sin enkelhet och trädgården har sett sina bästa dagar. Men med en aning kärlek så kan en portion hårt arbete kan förvandla gården till en riktig drömfastighet. Den har potential om man bara kan se bortom sliten ytfinish och trasiga tapeter. Vatten finns från grävd källa men avlopp saknas.

På nedre plan finns tre rum och köl och på övre plan är huset inrett med tre rum och hall. Utedasset är beläget ute på gården.

På fastigheten finns även drängstuga, större ekonomibyggnad och förrådsbyggnad med renoveringsbehov.

Text: MARI NÄLSÉN