Högt belägen Värmlandsgård

publicerad 5 maj 2016
- Av Bo Bäckman

gts

Veckans gård till salu är en avstyckad Värmlandsgård, högt och vackert belägen strax sydöst om Sunne centralort. Välkommen till Östra Ingersby 134 i Sunne.

Gården är av typen Värmlandsgård och är i två plan med byggår 1815, en boarea på 200 kvadratmeter och sex rum. Fastigheten genomgick en omfattande renovering i mitten av 1990-talet.

Man bevarade då den gamla stilen med trägolv, trätak med handsmidda spik, de höga trösklarna och låga dörrposterna. Stora salen, med orginalmålningar från 1825, lämnades dock orörd. Sedan dess har huset underhållits och förbättrats kontinuerligt. Altanen i norrläge byggdes 2011.

På nedre plan välkomnas man in av en stor möblerbar hall med trägolv och trätak. En stor trätrappa leder upp till övre plan. Huset har ett stort härligt ”bonnkök” med en gjutjärnsspis med stor murad spiskåpa i vinkel. Köksluckorna är i dalablå färg. Och en mönstrad tapet i tidstypisk anda. Flera fönster i olika väderstreck som ger stort ljusinsläpp och känsla av rymd. Köket har öppen planlösning med plats för stort matbord och en allrumsdel med plats för en soffgrupp.

De båda sovrummen har furugolv av breda plank och väggarna är klädda med papperstapeter. Duschrummet på nedre plan har kakel och klinker i ljus marmorerad kulör. Det är utrustat med toalett, tvättställ och dusch med dusch väggar i klarglas.

Bostadshuset har också på nedre plan en groventré med klinkergolv och utrustat med tvättmaskin och tvättbänk med tillhörande underskåp. I anslutning till groventrén finns ett pannrum där jordvärmepunpen är placerad.

På övre plan finns en rymlig möblerbar hall med utgång till balkong i söderläge. Salen från 1825 är bevarad helt och hållet med originalmålningar på vägg och tak. Det breda plankgolvet ligger obehandlat. Vacker öppen spis i Frykdalsmodell används både som värmekälla och ger hög mysfaktor.

På övre plan hittar vi även ett stort sovrum med trägolv, ett badrum/ relaxavdelning, nyrenoverat med stort jacuzzibadkar. Det finns till och med öppen spis i badrummet och i anslutning ligger en stor klädkammare.

Trädgården prunkar av olika sorter av doftande rosor, schersminer samt fruktträd och bärbuskar. Tomtmarken är på två hektar och åkermarken om fem hektar finns samlat i ett skifte vilket gör gården mycket lämplig för djurhållning. Älgjakt ingår i Gylleby VVO men småvilt jagas inte.

På gården finns en lillstuga/förrådsbyggnad med förrådsutrymmen och loft användes förr som sommarbostad. På fastigheten finns även en uthusbyggnad med varmbonad verkstadsdel, drängstuga, förrådsutrymmen och loft. I området kring gården finns badmöjligheter i sjön Fryken, härliga strövområden och promenadvägar.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: MAGNUS MALMGREN/ HUSFOTO