Hästgård med stort bostadshus

publicerad 23 december 2016
- Av Bo Bäckman

Veckans gård hittar vi i Sunne och det är en hästgård med cirka tre och ett halvt hektar mark. Bostadshuset är stort och på gården finns en rymlig ekonomibyggnad med bland annat stall och loge.

Sunne, dennna pärla i Fryksdalen och Värmland. Här behöver man aldrig ha tråkigt och folk reser hit året om för att gå på teater, besöka kulturskatter, åka skidor eller roa sig i folkparken. Trots sin litenhet har Sunne också bra shopping med varierade butiker, restauranger och inte minst kan man njuta av fantastiska vyer både i centrum och på landsbygden.

Vår gård ligger ungefär två kilometer norr om Sunne längs väg 908 mot Lysvik. Från gården är det cirka 700 meter ned till badplats i Fryken. Bostadshuset är stort och rymligt och värms med jordvärme som installerades 2009. Bostaden erbjuder generösa ytor på bland annat entréplan med tre stora rum i fil med parkettgolv, högt i tak och två kakelugnar.

Fiber finns installerat. Vatten är kommunalt och avloppet enskilt i form av trekammarbrunn. Under åren har renoveringar och förbättringar genomförts löpande. Balkongen renoverades 2016, en ny skorstenshuv monterades 2014, jordvärmen installerades 2009, duschrum renoverades 1997 och takpannorna byttes 1994.

Arealen är på nästan tre och ett halvt hektar betesmark och trädgårdsmark samlat i ett skifte vid gården. I närheten finns både en travbana och ett ridhus.

Man kommer in i bostadshuset via en farstu till den rymliga hallen. Härifrån når man också övervåningen genom en trappa. Direkt till vänster i hallen finns ett duschrum med våtrumsmatta på golv och kakel på väggar som är utrustat med toalett, tvättställ och dusch med draperi.

Till vänster kommer man till köket, här finns plats för matbord. Och man kommer via köket ut till trädäck och inglasad altan. Köket är utrustat med spis, kyl/frys, diskmaskin och spiskupa. Innanför köket finns matrum, sal och vardagsrum i fil med parkettgolv och tapet på väggar. Högt i tak o två vackra kakelugnar. Till höger i hallen finns ett arbetsrum/sovrum med laminatgolv och tapet på väggar, det är också utrustat med garderober.

Övre plan har en rymlig hall med utgång till balkongen Ett rum i hallen kan man själv iordningställa till badrum om så önskas. Till höger i hallen finns ett kontor/sovrum med klädkammare i anslutning. Det finns ytterligare två sovrum på övre plan. Det ena med klädkammare och det andra med garderober.

På övre plan finns också ett allrum, ett stort rum med gott om utrymme. Källaren är har pannrum, tvättstuga, matkällare och förrådsrum. Separat källaringång från gården.

Gällande övriga byggnader finns en ekonomibyggnad på cirka 480 kvadratmeter med rymlig loge och lada. I denna finns ett stall i bra skick med två hästboxar samt ladugårdsdel. Ekonomibyggnaden målades om 2016. Priset på den här fina fastigheten är 2 500 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: ERIK NYGREN, HUSFOTO