Hästgård med sjöutsikt

publicerad 29 september 2016
- Av Bo Bäckman

gts

Veckans gård till salu är en centralt belägen hästgård med sjöutsikt mot Store Le/Foxen, Dalslands kanal. Bostadshuset är i mycket gott skick med sol hela dagen. Välkommen till Vallonvägen 3 i Töcksfors.

Töcksfors i Årjängs kommun ligger bara en halvmil från den norska gränsen och det är bara nio mil till den norska huvudstaden medan det är 12 till Karlstad. Det har gjort att gränshandeln är stor i området och en stor arbetsgivare är shoppingcentret i Töcksfors. Det är på hela 33 000 kvadratmeter och det finns 45 butiker/restauranger.

Töcksfors benämdes tidigare som Töcksmark och namnet kommer från sjönamnet Töck som betyder ”tjock” och syftar på dimma. Namnet nämns första gången i skrifter 1344 men stället har varit bebott mycket längre än så.

I området finns hällmålningar från stenåldern och vid utgrävningar har man hittat brända djurben som kunnat dateras till mellan 3500-3000 före kristus.

Vår gård ligger i centrala Töcksfors och benämns av mäklaren som en hästgård. Den har en areal som kommer att bli cirka 0,8 hektar när den pågående avstyckningen är klar. Marken benämns som övrig mark och är i ett skifte.

Bostadsbyggnaden är i ett och ett halvt plan och har byggnadsår 1909. Det har sju rum, varav fyra sovrum och boarean är på cirka 180 kvadratmeter. På tomten finns en fin planterad äppelträdgård.

Huset värms med direktverkande el, luftvärmepump och kamin. Det har kommunalt vatten och avlopp och treglasfönster. Det renoverades senast 2013.

Ytskikten består av mycket ljust trä som ger ett gediget intryck. Under renoveringen har en del gamla detaljer bevarats och allt känns fräscht och ljust. Det är bara att flytta in och bo utan att själv behöva lyfta ett finger annat än med flytten.

På nedre plan hittar vi en hall med plats för avhängning samt med plats för praktiska garderober. Här finns också en matsal med en fantastisk kamin. Tv-rummet är omgärdat av fönster som ger ett otroligt ljusinsläpp och här finner man även utgången till verandan.

Köket går i vitt och har den gamla vedspisen bevarad och med fin murad spiskåpa. Det är utrustat med spis, fläkt, vedspis, varmluftsugn, kyl, frys och diskmaskin. På nedre plan finns också en kökskammare, ett rejält sovrum med garderober och egen kakelugn, badrum med dusch, wc och tvättställ.

På övre plan finns tre sovrum i olika storlekar samt en hall.

På gården finns ytterligare ett bostadshus. Det kallas för Smedgården och har renoveringsbehov.

På gården finns också ett systemstall med fyra boxar samt sadelkammare och höförråd/ garage. I denna byggnad finns vatten och varmvattenberedare installerat. På övervåningen finns en lägenhet med två rum plus kök och badrum.

På gården finns också en gäststuga med ett rum och uteplats, en potatiskällare samt ett hundhus med hundgård.

Gården har som sagt en alldeles fantastik utsikt över sjön Stora Le och vill du utnyttja sjön till mer än som en vy finns möjlighet att hyra brygga och båtplats.

Är du intresserad av den här fina nyrenoverade gården med fantastisk utsikt? Priset är 4 450 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: JOHAN HÖWLER /HUSFOTO