Härligt läge i Glaskogen

publicerad 30 juni 2016
- Av Bo Bäckman

gtss

Veckans värmländska gård till salu har ett fint läge i Gla – skogens naturreservat, Det är en fin fastighet med charmigt bostadshus, stora nybyggda ekonomibyggnader, stall bland annat. Välkommen till Halvardsnäs, Haget i Arvika kommun.

Du hittar till veckans gård genom att åka till Glava kyrka och ta av mot Lenungen. Sedan kör du 12 kilometer för att sedan ta av mot Glava Glasbruk och köra den vägen en bit. Ta sedan av till höger vid skylt ”Halvarsnäs”. Fortsätt den vägen cirka 600 meter så ligger fastigheten på vänster sida.

Bostadsbyggnaden är i ett och ett halvt plan med ett byggår från 1850. I början av millennieskiftet var det ombyggt. Det är tre rum stort och har en boarea på 101 kvadratmeter. Det värms med ved och ackumulatortankar. Vattnet är borrat och det har eget avlopp i form av en trekammarbrunn.

Gården ligger mycket vackert och har allt du behöver i form av ekonomibyggnader och annat. Kanske söker du en hästgård eller så har du en hobby som kräver mycket plats. Naturen är helt underbar och du har bara 150 meter till sjön Stora Gla och fem kilometer till vackra Glava glasbruk.

På nedre plan finns en hall med tvättstuga och kapprum. Här ligger klinker med vattenburen värme på golvet och här finns tvättmaskin , tvättbänk med ho, klädkammare och skafferi. En liten hall tar dig vidare in i huset, här ligger trägolv och du kommer vidare till ett wc/duschrum med kakel och klinker, toalett, handfat och dusch.

Pannrummet ligger också här och inne i det finner du vedpannan. Vidare finns ett allrum med trägolv och trätak, ett kök med trägolv och bröstpanel. Det ör utrustat med spis, vedspis samt murad kåpa och kyl.

På nedre plan finsn cokså ytterligare en hall med trappa upp till andra våningen samt utgång till den inglasade verandan. Det finns dessutom ytterligare ett wc-rum på nedre plan.

På övervåningen hittar vi ett allrum där det finns utgång till balkongen samt luckor till vindsförråden under snedtak. På övre plan finns också ett wc-rum och ett sovrum.

Gården har flera byggnader runt bostadshuset, en ekonomibyggnad på 360 kvadratmeter, uppförd under 10-talet. Den innehåller en grovtvättstuga, garage samt treportarsgarage och körbro upp till stor loge. Det finns också en förrådsbyggnad/garage som inrymmer hobbyrum/ gårdsverkstad och ett garage med två portar.

Det nya stallet byggdes i slutet på 2000 talet. Det är öppet i nock och rymmer fem boxar, spolspilta, sadelkammare och foderbinge. Gamla stallet har två boxar samt sadelkammare och förråd.

Det finns också en relativt nybyggd vedbod och en jordkällare på gården. Till gården hör drygt två hektar mark bestående av trädgårds-, naturtomt och gärden.

Text: Mari Nälsén
Bild: HP Skoglund