Härlig utsikt över Bjurtjärnet

publicerad 22 juni 2016
- Av Bo Bäckman

gts

Veckans värmländska gård till salu är vackert belägen med fin utsikt mot Bjurtjärnet. Bostadshuset med trivsamma sällskapsytor, en stor ladugård samt en magasinsbyggnad med garageplats för en bil. Egendomen är en släktgård sedan 1863 och har ägts av familjen i flera generationer. Välkommen till Björkeberg 1 i Bjurtjärn, Storfors.

För att hitta kör du norrut från Karlskoga på Filipstadsvägen (v 205) innan du svänger vänster in på 237:an. Sen vänster efter en mil mot Tåbäcken. Där kör du vidare mot Bjurtjärn och efter två kilometer har du gården på vänster sida. Från Storfors kör man Stationsgatan/väg 237 i sydöstlig riktning mot Dalbäcken i en knapp mil. Sväng höger mot Bjurtjärn och kör drygt tre kilometer och du är framme. Gården ligger på höger sida.

Bostadshuset är i ett och ett halvt plan. Byggt cirka 1880 och har sex rum och kök. Boarea är 214 kvadratmeter. Invändigt är det renoverat på 50-talet. Det är även renoverat invändigt under åren 1982-1990. Ny brädfodring av den södra gaveln och västra långsidan samt viss del av norra gaveln gjordes 2002-2004.

Huset är tillbyggt 1990 med köksentré/ tvättstuga. Vatten från djupborrad brunn och avloppet är enskilt med trekammarbrunn. Huset har vattenburen uppvärmning via vedpanna som är installerad 2009 och ackumulatortankar.

På nedre plan leder huvudentrén på framsidan in i en möblerbar hall med bra avhängningsmöjligheter. Här finns trappa ner till källaren, wc med plastmatta och målade väggar som delvis är kaklade. Vidare finns ett rymligt kontorsrum/ gamla postlokalen med linoleummatta och mönstrad tapet. På andra sidan av hallen finns ett rymligt kök med bra förvaringsmöjligheter och köksinredning från 50-talet.

Det är utrustat med kyl/frys från 2010, diskmaskin från 2004 samt spis från 2009. På nedre plan hittar vi även ett tv-rum med plastmatta och blå tapet samt ett vardagsrum/matsal med plastmatta och tapeter i grönt/terracotta.

På övre plan hittar vi en möblerbar hall med tre garderober samt utgång till en balkong på framsidan av huset. Här finns också ett badrum med kakel/ klinkers, duschplats, badkar, wc samt tvättställ. På övre plan finns också tre sovrum med olika storlek och förvaringsutrymmen. I källaren finns ett pannrum samt ett vedförråd. Det finns också en källardel med ingång från utsidan som utgör matkällare.

På gården finns flera ytterligare byggnader. En magasinsbyggnad som idag är kallgarage och vedförråd, ett uthus i ett och ett halvt plan på 68 kvadratmeter samt en ekonomibyggnad. På gården finns också en ladugård och en pergola med trägolv och plasttak.

Arealen är på 18 hektar åkermark och fastigheten ingår i Bjurtjärns jaktlags älgjaktsområde. Fastigheten ingår i Ullvetterns fiskevårdsområde.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: SARA VILAGOS OCH PRIVAT