Härlig hästgård

publicerad 5 februari 2016
- Av Bo Bäckman

VB 21

Veckans värmländska gård till salu är en komplett hästgård där det i många år bedrivits kurser och ridturer i den värmländska vildmarken. Välkommen till Nyskoga Högfall, i Torsby.

Det här kan vara tillfället du väntat på. En möjlighet att köpa en gård där du kan bedriva en verksamhet inom turism och med hästar. Här, mitt ute i den värmländska vildmarken finns den perfekta gården.

Nyskoga ligger nordväst om Torsby vid gränsen mot Norge. Det är en så kallad finnbygd som under 1600-talet befolkades av så kallade svedjefinnar som brände och röjde skog med sitt sätt att odla, så kallat Svedjebruk. Än idag finns flera finngårdar kvar i trakten och arvet från finnkulturen lever vidare.

På den här gården finns ett helt nytt bostadshus samt ett äldre, en uthuslänga med isolerat förråd och sadelkammare och en ligghall för hästar med lada. Dessutom finns en verkstad med tre carportar, ett härbre från 1600-talet, en bakstuga från 1700-talet samt gammal rökstuga. Arealen är cirka två och ett halvt hektar.

Under många år har ägarna till gården haft kurser i horsemanship, ridturer och packskola och det finns en ligghall som är godkänd för 12 hästar.

Huvudbyggnaden har på nedre plan en farstu i söderläge som löper längs hela huset. Här finns också ett stort och rejält kök samt allrum, sovrum badrum och en grovingång/ tvättstuga. Övre plan är öppet men avdelat i två sovhörn, en arbetsvrå samt ett stort allrum.

Det uppfördes på gammal timmerstomme under 2005 till 2009, är i två plan och har en boarea på 190 kvadratmeter. Vatten och avlopp är enskilt och det värms med ved och el.

Hus nummer två, det äldre bostadshuset har kök, vardagsrum två sovrum och en stor veranda i söderläge. Det värms med vedspis och direktverkande el men vatten och avlopp saknas. Huset används idag huvudsakligen som förråd och sommarbostad för gäster.

Gällande övriga byggnader finns på gården en lada med ligghall som är godkänd för tolv hästar. Det finns även en uthuslänga med isolerat förråd och sadelkammare, ett härbre, en bakstuga, en rökstuga, en gammal bastu, en verkstadslänga med tre carportar.

Arealen uppgår till knappt två och en halv hektar tomtmark. Priset på fastigheten ligger på 1 200 000 eller bud och den har en driftskostnad på cirka 22 000 kronor per år.

Är du intresserad av det kan viss utrustning och inventarier övertas genom separat överenskommelse. Fastigheten gränsar i söder till den obebyggda Kringsberget 1:12, om 2,6 ha, och med samma ägare.

Köparen kan efter önskemål och överenskommelse kostnadsfritt få bruka denna som betesmark, alternativt även förvärva den.

Text: MARI NÄLSÉN