Gård vid Klarälven

publicerad 6 april 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu är vackert belägen nära Klarälven. Här finns ett bostadshus med tre rum samt två uthus och en snickarbod. Välkommen till Sälje 23 i Hagfors kommun.

Vår gård hittar du mellan Hagfors och Ekshärad, på västra sidan Klarälven där biflödet Lillälven går in. Till Hagfors är det drygt två mil och till Ekshärad omkring sju kilometer.

Ekshärad är speciellt känt för sin träkyrka från 1686-88 och kyrkogården med dess järnkors. Järnkorsen är utformade som livsträd och har löst hängande ”spelande löv” samt uppstående piggar där bemålade ägg av trä tidigare fästes vid vissa högtider.

De välbevarade kyrkstallarna från 1700-talet (eller tidigare) är också välkända, ligger direkt norr om den nuvarande kyrkan, bredvid den branta slänten ner till Klar älven och den kvarvarande grunden från en tidigare medeltidskyrka.

Kyrkstallarna används idag som verkstäder och butiker för konsthantverkare i en traditionell hantverksgata. Brattfallet är en annan sevärdhet, ett tio meter högt vattenfall, med en djup kanjon, en historisk plats och ett trevligt utflyktsmål.

Från Ekshärad kommer en rad kända personer, bland annat skidskyttarna Carl-Johan Bergman och David Ekholm, höjdhopparen Sofie Skoog, den centerpartistiske riksdagsledamoten Bertil Jonasson och Lars Löfgren, chef för bland annat TV-teatern och Kungliga dramatiska teatern och dessutom kabinettskammarherre, regissör och författare.

Men vi vänder åter blickarna mot vår fastighet. Arealen är på knappa åtta hektar fördelat på skogsmark två hektar, åker 5,78 och tomtmark 0,2 hektar. All mark ligger i ett skifte.

Bostadshuset från 1924 är på 110 kvadratmeter och har tre rum och sällskapshall och är i ett och ett halvt plan. Vatten och avlopp är enskilt och det värms med kombipanna med olja och el samt med vedspis i köket.

På nedre plan finne ett rymligt kök med matplats som är utrustat med elspis, fläkt, vedspis med kåpa och kombinerad kyl/frys. Fläkt. På nedre plan finns också vardagsrum med parkettgolv, matrum med parkettgolv, badrum med badkar, wc och tvättställ, pannrum samt entréhall.

Från hallen leder en trappa upp till övervåningen där det finns en rymlig sällskapshall samt ett sovrum. Från sovrummet finns en utgång till balkong med söderläge. På övre plan finns också några sidogarderober.

Bostadshuset har äldre golv och ytskikt som man kanske önskar modernisera, men annars är den en liten trevlig gård. På gården finns två rymliga uthus samt en snickarbod. Priset på fastigheten är 825 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN

Fortsättning publicerad i papperstidningen 170407