Gård på Värmlandsnäs

publicerad 29 april 2016
- Av Bo Bäckman

getees

Veckans värmländska gård hittar vi i Säffle kommun, en bit ut på Vämlandsnäs östra sida. Det är en fin avstyckad gård med vackert läge med ett bostadshus i gott skick med flera ekonomibyggnader. Välkommen till Örrud, Örsgärde.

Värmlandsnäs är halvön som sträcker sig en bra bit ut i Vänern från Säffle och det är på denna halvö som veckans gård ligger. Örrud ligger på östra kanten, ungefär mitt på Värmlandsnäs. Man kan ta sig hit på två sätt, antingen från Säffle centrum eller via Värmlandsbro.

Gården försäljs i avstyckat skick och därför kommer det inte att ingå någon annan mark än tomtmark. Avstyckning pågår och det är ännu inte klart hur det kommer att se ut när det är färdigt.

Bostadshuset är i ett och ett halvt plan med delvis källare. Det har sex rum och kök varav tre sovrum. Bygg – året är 1910 och det har en boarea på 140 kvadratmeter samt en biarea på 60. Bostadshuset har indragen fiber, har enskilt vatten och avlopp och värms med vedpanna som har el – patron och ackumulatortank. Huset genomgick en renovering 1981.

På nedre plan tar vi oss in i en möblerbar hall som har trappa både upp till övervåningen och ned till källarplan. Här finns ett kök, en matsal och ett vardagsrum samt en kammare som idag används som tvrum innanför köket. På nedre plan finns också ett badrum som är utrustat med tvättmaskin, dusch, wc, tvättställ och bastu. Det finns också ytterligare en entréhall som man når via ingång vid verandan.

På övre plan finns en möblerbar hall som har utgång till balkongen samt tre sovrum med stora vindsgarderober. Badrummet är renoverat under 1990-talet och är utrustat med badkar. I källarplan finns matkällare, snickarrum/hobbyrum och pannrum.

På gården finns ett antal ekonomibyggnader och gäststugor. Gäststuga ett har ett rum och pentry och är utrustat med sommarvatten och el. Gäststuga två består av ett rum och har indragen el.

På gården finns ett svinhus/hönshus, ett magasin/förråd, en stor ekonomibyggnad om cirka 520 kvadratmeter, en timrad smedja, ett traktorgarage, en lada samt lusthus, växthus och jordkällare.

Det här är gården för dig som vill bo ute på landet men inte ha alltför långt till service. Och långt är det inte, till Säffle kör du på 20 minuter och till Grums på 30.

Priset är inte heller så farligt. 975 000 kronor eller högstbjudande.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: SVENSKA GÅRDAR